Kun korvakorujen teosta tuli sydämen asia

0
Mirva Kiiski kokoaa koruja kotonaan tai mökillä keittiön ruokapöydän ääressä tai sohvalla istuen.

Mirva Kiisken mukana paikasta toiseen kulkee pyykkikorin kokoinen rottinkikori, johon hän kerää kaikki korvakorujen tekoa varten tarvitsemansa tarvikkeet. Siihen on myös hyvä kerätä sohvalta tai ruokapöydältä korvakorujen kuviolliset osat, lukot, ketjut, pihdit ja pikaliimat talteen sen jälkeen, kun korujen kokoaminen alkaa kyllästyttää.

Kiiski on kierrätysmyymälä Merkityksen yrittäjä Turussa, mutta hänen perheellään on koti Uudessakaupungissa. Siksi samaa Merkitys-nimeä kantavat korvakorutkin valmistuvat Kiisken omin käsin perheen puutalossa kaupungin keskustan tuntumassa.

– Ensimmäiset Merkityksen koivuviilua olevat korvakorut valmistuivat viime jouluksi myyntiin. Sitä ennen olin puolisen vuotta pyöritellyt kuvioita mielessäni, mutta korvakorujen tekeminen on ollut jo pidempiaikainen haaveeni. Käytänhän itsekin suuria ja näyttäviä koruja, Kiiski kertoo.

Kierrätysvaatteiden myymälä Merkitys on perustettu syksyllä 2019. Sitä ennen Kiiski oli miehensä Samun kanssa 15 vuotta urheiluvaatekauppiaana. Elämän arvot menivät kuitenkin uusiksi, kun heidän toinen tyttärensä sairastui syöpään.

– Merkityksen kierrätysaatekin oikeastaan lähti samaiselta tyttäreltäni, joka on 12-vuotiaasta lähtien ostanut kaikki huonekalunsa ja vaatteensa kirpputorilta. Muistin itsekin, kuinka ennen urheilukauppiasaikoja kiersin kirpputoreja ja tein löytöjä, Kiiski muistelee.

Kiiski on itse pitkällä sairauslomalla, mutta hän halusi saada aikaan jotakin ja samalla nähdä kättensä jäljet työssään.

– En ole moneen vuoteen jaksanut tehdä kunnolla töitä, mutta jotakin piti päästä puuhailemaan. Myös lapsille on tärkeää nähdä, että perheessä yritetään ja tehdään monenlaista. Nytkin toinen tyttäremme Tessa on töissä Turun Merkityksessä, Kiiski kertoo.

Ennen ensimmäisten korvakorujen valmistamista Kiisken piti selvittää, mistä päin Suomea löytyisi tehdas, joka leikkaisi koivuviilusta tai muovilevystä hänen suunnittelemiaan kuvioita. Kotimaisuus oli Kiiskelle tärkeä kriteeri.

– Halusin tehdä omannäköisiä koruja ja satsata erityisesti väreihin. Ensimmäiset värikartat hain Uudenkaupungin keskustasta paikallisesta maalikaupasta ja aloin opetella värien yhteensovittamista, Kiiski kuvailee.

Hän on tehnyt puolessa vuodessa kymmeniä erilaisia korvakorumalleja ja väriyhdistelmiä. Korvakorujen malliversiot saapuvat hänelle hyväksyttäväksi ja jokaisen mallipaketin avaaminen jännittää häntä yhtä paljon kuin paketit jouluaattona.

– Minä luonnostelen mallit huonolla piirustustaidollani ja taiteellisesti lahjakas Jessi -tyttäreni piirtää luonnokset puhtaaksi tehdasta varten, Kiiski kertoo.

Malliversioiden hyväksymisen jälkeen Kiiski tilaa korujen osat. Korvakorujen lukot, ketjut ja koukut tilataan toisesta paikasta ja laserleikatut kuviot saapuvat toisesta paikasta. Sen jälkeen alkaa työläin osuus eli käsityö.

Korujen kokoamisen niksit Kiiski opetteli videoita katsomalla, koska ei ole ollenkaan yhdentekevää esimerkiksi se, mihin suuntaan pihtejä tai kiinnityskoukkuja vääntää. Liian hätäisesti kootuista koruista voi tulla vääntyneitä vänkyröitä.

– Korujen kokoaminen on mukavaa puuhaa ja sitä voi tehdä muiden kanssa jutellen tai vaikkapa televisiota katsellen. Suojamuovin poistaminen leikattujen korukuvioiden päältä on kaikkein hitainta hommaa ja niitä suojamuovien paloja leijailee milloin missäkin. Ongin niitä monta päivää myöhemmin esimerkiksi koiriemme turkeista, Kiiski nauraa.

Puolessa vuodessa Kiiski on myynyt satoja pareja korvakoruja, vaikkei hän ole niitä varsinaisesti markkinoinut missään. Myyntipisteitä on tällä hetkellä Uudessakaupungissa, Raumalla, Laitilassa ja Turussa.

– On absurdin ihanaa, kun näen jollakin vieraalla korvissaan tekemäni korut. Melkein tekisi mieli kysyä, että miksi valitsit nämä ja miksi haluat kantaa niitä, niin tärkeitä ne minulle ovat.

– Varmasti sekoaisin ilosta, jos näkisin jonkun julkisuuden henkilön kantavan korujani. Olin nyt jo huiman onnellinen, kun yksi paikallinen kuntavaaliehdokas piti vaalikuvassaan minun korvakorujani, Kiiski jatkaa.

Kiisken korvakorujen joulumallistossa oli mustavalkoisia sävyjä, oranssia ja punaista. Kesämalleissa on vaaleita sävyjä, kuten keltaista, turkoosia, valkoista ja vaaleanpunaista. Nyt hänen suunnitelmissaan pyörivät jo syksyn värisävyt ja kuviot.

– Syksyä kohti on tulossa ainakin tummempia sävyjä. Seuraan tekstiilimuodin tuulia ja sitä kautta pysyn kartalla erilaisista trendeistä, Kiiski paljastaa.

Kiiski aikoo kasvattaa korumallistoaan ja jälleenmyyjien verkostoa vähitellen ja omien voimavarojen mukaan.

– Välillä jaksan tehdä kymmenen korua, seuraavalla kerralla vähemmän ja sitten taas enemmän. Korujen teko on minulle kuin terapiaa, koska saan keskittyä vain huolelliseen pieneen näpertämiseen. Tätä tehdessä pää puhdistuu ja olo rentoutuu.

Kiiski haaveilee siitä, että hänen Turun Merkitys-liike sekä korvakorutuotanto elättäisivät hänen nelihenkisen perheensä.

– Haave tästä tuo valtavasti merkitystä elämääni. Onhan se haaste, mutta toivon, että korusarjani pysyvät kiinnostavina ja ihmiset pitäisivät niistä, Kiiski pohtii.