Kustavi-ilmiö välittää saaristolaistunnelmaa

0
Laura Peterzensiä, Kirsi Lindrothia ja Juha Karikoskea yhdistää rakkaus Kustaviin.

Kustavi

Mitä Kustavi tunnetaan? Merestä ja komeista saaristomaisemista tietenkin, mutta myös sinnikkäistä ja kekseliäistä yrittäjistä. Kustavi tunnetaan myös vapaa-ajan asukkaitten paratiisina.

Juuri näistä kertoo myös tuore teos Kustavi-ilmiö, Saariston luonne.

– Kirja on tehty kaikille, joiden sydän läpättää Kustaville, yksi kirjan tekijöistä, Kirsi Lindroth kiteyttää.

Matkailuyrittäjä Laura Peterzens sai viime kesän lopulla idean, että Kustavista pitäisi tehdä kirja. Lindroth innostui ideasta välittömästi ja kolmanneksi tekijäksi he saivat Juha Karikosken, joka on ottanut Kustavista noin 20 000 kuvaa.

– Kustavin merelliset maisemat ovat vetäneet aina puoleensa, nuorena veneillen ja nyt jo vähän yli 20 vuotta vakituisena asukkaana, Karikoski kertoo taustastaan.

Lindroth on paluumuuttaja, jonka sukujuuret ovat syvällä saaristossa, kalastajakodissa. Nyt Lindroth asuu 1800-luvun torpassa ja työskentelee viestintäyrittäjänä.

Laura ja Eerikki Peterzens perustivat Peterzens Oy:n 40 vuotta sitten. Laura edustaa 13. sukupolvea kotitilallaan.

– Kustavi ja meri ovat aina olleet elämäni tärkeitä osia, siksi myös tämä kirja, hän perustelee.

Kirjan tekemisessä on ollut muitakin mukana. Kustavin vapaa-ajan asukkaat kansanedustaja Ilkka Kanerva ja ministeri Pertti Salolainen ovat toimineet teoksen kustantamisessa yhteistyökumppaneina. Kanervan mielestä Kustavista oli jo aikakin tehdä oma teos:

– Kirja nostaa koko kunnan profiilia. Sillä on iso merkitys myös koko Varsinais-Suomelle.

Kanerva kiittää tekijöitä erityisesti siitä, että teoksessa esitellään Kustavin nuoria yrittäjiä, kuten kahvilayrittäjä Nora Seikkula , kalankasvattaja Matias Juslin sekä Friisilän tilan yrittäjät Mari ja Teemu Väisänen.

Kirjasta löytyvät myös Kustavin nähtävyydet sekä kiehtovia tarinoita Kustavista. Juha Karikosken luontokuvien lisäksi teoksessa on kesäkustavilaisen Tapani Linnanmäen lintukuvia.

Teoksen painosmäärä on 2 000. Lindroth lupaa, että lisäpainos otetaan, jos kirjan kysyntä jatkuu nykyisellään.

– Pari päivää kirjan julkaisemisen jälkeen painosmäärästä oli jo kolmasosa myyty, hän naurahtaa. Tekijäkolmikko suunnitteleekin kirjalle jo jatko-osaa.

Kirjan tuotosta lahjoitetaan osa Kustavin talonpoikaispurjehtijat Oy:lle. Kirjan toimittajat tekivät työpanoksensa talkoilla. Kirja on myynnissä Uudessakaupungissa Kirja-Vakassa ja Kustavissa matkailupalveluyrityksissä.