Liian paksu perhoseksi

0
Kiitäjät näyttävät pieniltä kolibreilta lentäessään paikallaan.

Lukija hämmästeli isoa ja pulleaa perhosta, joka lenteli terassikukkien ympärillä viikonloppuna Uudessakaupungissa. Raskaan sarjan lentävä otus ei oikein muistuttanut perinteistä perhosta. Hän mietti, olisiko kyseessä jokin uusi, Vakka-Suomeen levittäytynyt laji.

Mikä tämä pullea perhonen on, perhostuntija Antti Salaterä?

–  Perhonen on matarakiitäjä, Hyles gallii. Se ei ole vieraslaji eikä tulokas, vaan melko tavallinen kiitäjiin kuuluva perhonen. Sen levinneisyys ulottuu eteläiseen Lappiin saakka.

– Kooltaan se on iso, mutta ehkä kiitäjien keskiluokkaa 64 – 81 mm, esimerkiksi syreenikiitäjä on kooltaan 81 – 120 mm (naaras on tuo mitaltaan isompi). Harvinaisempi pääkallokiitäjä on vielä isompi 94 – 129 mm. Mitat ovat perhonen levitettynä eli siipien kärkiväli.

– Kiitäjät näyttävät pieniltä kolibreilta lentäessään paikallaan ja imiessään pitkällä imukärsällään mettä kukista.

Teija Uitto