Liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat olleet alkuvuoden aikana nousussa

0
Rikosylikonstaapeli Teemu Grönrosia ei yleensä näe poliisiauton ratissa. Hän kertoo liikenneturvallisuuden vaarantuvan yhä useammin Vakka-Suomessa.

Vakka-Suomessa seurataan valtakunnallista kehitystä siinä, että niin törkeät kuin tavallisetkin liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat olleet alkuvuoden aikana suhteellisen selvässä nousussa. Rikosylikonstaapeli Teemu Grönrosin mukaan törkeissä tapauksissa on ollut vuoden takaiseen nousua peräti 58 prosenttia ja tavallisissakin liki 38 prosenttia.

– Törkeissä liikenneturvallisuuden vaarantamisissa syynä on lähes aina ollut kova ylinopeus eli vähintään 50 kilometriä tunnissa yli sallitun nopeusrajoituksen. Valitettavan usein asialla ovat olleet nuoret kuljettajat.

– Joukossa on ollut myös juuri kortin poikkeusluvalla saaneita 17-vuotiaita, Grönros kertoo.

Joka keväiseksi ja kesäiseksi ilmiöksi Grönros näkee mopoilla ja muulla kevyemmällä kalustolla tapahtuvan kortteli- ja parkkipaikkarallin ilta- ja yöaikaan. Asiasta tehdään ajoittain myös valvontapyyntöjä, mutta poliisin tietämän mukaan niiden määrä ei ole ollut nousussa.

Liikenteeseen kuuluu toisaalta hyvääkin, sillä päihtyneenä ajamisten määrä on laskussa. Tavallisissa tapauksissa laskua on kirjattu 21 ja törkeissä puolestaan 13 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

– Huumeiden ja alkoholin osuus on ollut aika lailla fifty-fifty. Huumeratit voidaan seuloa onneksi pikatesteillä tehokkaasti liikenteestä, selvittää Grönros.

– Kesäaikaan saadaan kiinni myös ruorijuoppoja, mutta Ugin alueella valvonta on merivartioston vastuulla. He huolehtivat myös mahdollisista rangaistuksista. Poliisi tulee kuvioihin mukaan, jos vesillä tapahtuu onnettomuuksia. Tämän vuoden aikana pahin tapaus oli jo alkukeväästä Makean veden altaalla sattunut vesiskootterien törmäys.

Mitä huumausaineisiin tulee yleisemmin paljastaa rikosylikonstaapeli Teemu Grönros, että niitä löytyy yleensä muiden tehtävien tai varta vasten tehtyjen valvontaiskujen yhteydessä.

– Tavalliselle kansalaiselle eivät huumeet juurikaan näy. Tilastollisesti niiden määrä on ollut tällä seudulla jopa 48 prosentin laskussa, mutta siinä voi olla harhaakin. Kysymys voi olla myös poliisin resursseista ja sitä kautta valvonnan vähyydestä, hän miettii.

Kuolemaan johtaneita henkirikoksia ei Vakka-Suomessa ole kirjattu alkuvuoden aikana ensimmäistäkään. Grönrosin mukaan toissa viikonloppuna kirjattiin Uudessakaupungissa yksi vakavammaksi katsottava tapaus, jota lähdetään tutkimaan tapon yrityksenä.

– Järjestyspoliisin partiot ovat kertoneet, että ravintoloiden aukioloaikojen piteneminen koronarajoitusten helpottumisen myötä ei ole näkynyt perinteisinä paini- tai nyrkkeilyotteluina sulkemisajan jälkeen. Ehkä ihmiset ovat niin iloisia tilanteen mentyä pitkän odotuksen jälkeen taas kohti normaalia, ettei ketään ole edes huvittanut tapella.

– Korona-aikana on sen sijaan ollut hiukan tavallista enemmän neljän seinän sisällä tapahtuvaa parisuhdeväkivaltaa, Grönros paljastaa.

Rikosylikonstaapeli Teemu Grönros nostaa vielä esiin mökkimurrot, jotka ovat jääneet alkuvuodesta vähiin useimmiten ulkomaisten rikollisten tekemistä laajemmista murtosarjoista puhumattakaan.

– Ainakin toistaiseksi alueen ainoat törkeät murrot ovat kohdistuneet omakotitaloihin, eikä niitäkään tapauksia ole ollut montaa, tietää Grönros.

Asko Tanhuanpää