Maan kuori repesi

1
Lämpö vaikuttaa myös kalliorinteisiin.

Pyhämaalaiset vapaa-ajan asunnon asukkaat havahtuivat lauantaina 10.7. rantakalliolta kuuluneisiin peräkkäisiin spontaanisiin räjähdyksiin, joiden keskukset sijaitsivat lähes parin metrin etäisyydellä toisistaan.

Kalliosta irtosi kahden räjähdyksen tuloksena isohkoja teräviä lohkareita, pienempien lentäessä useiden metrien päähän. Kallioon ilmestyi usean metrin mittaisia uusia halkeamia. Räjähdys paljasti ehkä miljardeja vuosien ikäistä harmaata kiviainesta.

Tapahtuma johtunee kallioperässä tai nestetaskussa esiintyneistä jännityksistä. Olisiko jatkuneilla helteillä osuutta tapahtumaan? Alueella ei ole milloinkaan käytetty räjähteitä; esimerkiksi piiloon jääneistä nalleista tms. ei ole kysymys. Onko muilla alueen asukkailla vastaavia kokemuksia?

Kauko K. Mäkinen

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.