Maanpuolustushistoriaa esillä Taivassalossa

0
Museon omistajan Antti Survosen mukaan aseet ovat näyttelyn vetonauloja.

Taivassalossa sijaitsee varsin mielenkiintoinen museo. Kauppapaikka Katiskan yhteydessä toimiva Sa-Int Maanpuolustusmuseo on Antti Survosen perustama yksityinen museo, jossa esitellään Suomen itsenäisyyden ajalta maanpuolustushistoriaa. Ajatus museon perustamisesta tuli aiheen mielenkiinnon takia.

– Olen aina pitänyt historiaa mielenkiintoisena aiheena. Isovanhempieni tarina on kulkenut mukana pikkupojasta lähtien. Olen ollut sotilasammatissa ja kun jäin eläkkeellä piti miettiä, mitä voisin tehdä. Sitten lähdin rakentamaan omasta kokoelmastani näyttelyideaa, Survonen kertoo.

Survosen ensimmäinen näyttely avautui vuonna 2017 Turussa Iso-Heikkilässä. Museo oli edellisellä paikallaan kolme vuotta, kunnes koronapandemia keskeytti toiminnan. Viime kesänä museo muutti nykyiseen paikkaansa Taivassaloon.

– Haluan kunnioittaa ja arvostaa menneitä sukupolvia näillä näyttelyillä, Survonen taustoittaa.

Näyttelykokoelma koostuu erilaisista Puolustusvoimien käytössä olleista aseista, asepuvuista ja varusteista. Lisäksi esillä on aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, kunniamerkkejä ja rauhanturvaajien materiaalia. Museon tarkoituksena on kunnioittaa menneiden sukupolvien työtä maanpuolustuksessa ja maamme rakentamisessa.

– Suurin osa tavaroista on keräilyharrastukseni tulosta ja sitten on tullut merkittävästi tavaraa lahjoittajien kautta. Vanhimmat tavarat ovat sadan vuoden takaa, Survonen sanoo.

Museon erikoisuutena on se, että lähes jokaiseen esineeseen saa koskea ja varusteita kokeille päälleen. Myös näyttelyssä olevat pienoismallit mahdollistavat esimerkiksi näkövammaisille paremman hahmottamisen tavaroihin.

Survonen kertoo, että näyttelyitä on käynyt katsomassa kaikenikäisiä ihmisiä. Esineiden kokeileminen on etenkin lapsiasiakkaille suurin elämys.

– Lapset tulevat yleensä vanhempiensa kanssa ja kyllä siellä on niitä esikouluikäisiä, jotka sovittavat kypärää päähänsä ja kokeilevat erilaisia asioita. Vetonaulana voisi sanoa aseiden tutkimisen.

Suomalaiseen maanpuolustukseen kuuluu vahvasti Lotta Svärd- sekä sotilaskotijärjestö. Näiden järjestöjen perustamisesta on kulunut tänä vuonna sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi museossa on nähtävillä näiden järjestöjen historiaa.

Esillä on molempiin järjestöihin liittyvää materiaalia, kuten kirjallisuutta, pukuja, kunniamerkkejä ja erilaista rekvisiittaa. Survonen haluaa näyttelyllä korostaa etenkin lottien vaikeita työolosuhteita sotien aikana.

– Tarkoituksena on herättää mielikuvaa siitä, kuinka raaoissa olosuhteissa myös naiset ovat joutuneet tekemään töitä. Yleensä sodankäyntiä ja sen raakuutta pidetään kokemuksena, joka tulee vain miehille. Tässä tapauksessa naiset olivat taistelutoimintaa lukuun ottamatta myös toiminnan ytimessä.

Uudenkaupungin seutu ja länsirannikko ovat sotilaallisesti olleet merkittäviä alueita vuosien saatossa. Uudenkaupungin edustalla on ollut maanpuolustukseen liittyviä merilinnakkeita ja keskustan tuntumassa on toiminut Janhuan varuskunta vuodesta 1952 vuoteen 1984 asti.

Survosen mukaan alueen paikallishistoriaa käsitellään hänen vehmaalaisten isovanhempiensa kautta. Myös muuta paikallishistoriaan liittyvää aineistoa on suunnitteilla.

– Jos olosuhteet antaa myöden, olisi tarkoitus syys- tai kevättalvesta järjestää luentotilaisuuksia. Aiheena olisi yleistä sotahistoriaa, mutta mukana olisi myös paikallishistoriaa, Survonen suunnittelee.

Tänä vuonna koronapandemiasta johtuen Survonen avasi museon kesäkuun alussa. Vaikka epävarma maailmantilanne sekoittaa elämää, Survosella riittää omaa intoa ja halua jatkaa museon ylläpitämistä mahdollisimman pitkään.

– Tämä on äärettömän mielenkiintoista puuhaa! Saan tavata uusia ihmisiä ja jutella erilaisista asioista heidän kanssaan. Jokaisella on kuultuna joku juttu, mikä liittyy historiaan. Ja se oma historiakokemus antaa meille jokaiselle omaa maailmankuvaa, Survonen toteaa.

Survonen kertoo arvostavansa asiakkaiden antamaa palautetta museostaan. Samalla, kun haastattelua tehdään, muut museossa käyneet asiakkaat tulevat kiittämään Survosta mielenkiintoisesta näyttelystä ja toivottavat menestystä sekä kävijätäytteistä kesää. Tällaiset palautteet kannustavat Survosta jatkamaan harrastuksensa parissa.

– Tunnettavuuden saaminen on isoin juttu tänä päivänä. Tyytyväiset asiakkaat ovat parhaita markkinoijia, Survonen päättää.

Maanpuolustusmuseon yhteydessä on kahvin tuoksua

Antti Survosen Sa-Int Maanpuolustusmuseon yhteyteen on tänä vuonna avattu kahvinäyttely, jota museon Facebook-sivuilla on kuvailtu nimellä ”Kahvi Suomessa 120 vuotta”. Yhden huoneen kokoisessa näyttelyssä on noin 1 000 esineen verran kerrottuna kahvin historiaa viimeisen sadan vuoden ajalta. Survonen on saanut osan tavaroista lahjoituksina ja yhteistyön tuloksena.

– Museohan on itsessään ilo silmille. Maanpuolustusmuseo menee suurin piirtein neljällä värillä, mutta sitten kun mennään kahvinäyttelyyn, siellä on kaikki värit näytillä hyllyillä, Survonen viittaa lukuisiin peltipurkkeihin, jotka ovat värjätty tunnettujen kahvimerkkien mukaan.

Esillä on kahvin valmistukseen liittyvää aineistoa, jotka olivat aktiivikäytössä viime vuosisadan alusta 50–60 -luvulle asti.