Mansikan pääsesonki on käynnissä

0
Liisalan tilan isännällä Janne Leinolla on kesän kiireisin aika käynnissä.

Kesän mansikkasesonki on nyt huipussaan. Alkukesän helteiden takia mansikat ovat kypsyneet kovaa vauhtia ja myyntipisteet kaupoissa ja suoramyyntipaikoilla täyttyvät nopeasti.

– Valtava kiire on koko ajan, että saadaan mansikoita eteenpäin. Määrä, mikä tulee vuorokauden aikana on niin valtava, että aktiivisesti joudutaan tekemään töitä, Liisalan tilan isäntä Janne Leino kertoo.

Tilalla on mansikoiden viljelystilaa reilun hehtaarin verran, ja päivästä riippuen mansikoita poimitaan muutamia satoja kiloja.

Leinon mukaan tilalla on joka vuosi tarkoituksena saada mansikoita juhannukseen mennessä, mutta lämpimien ilmojen takia valtava määrä mansikoita kypsyy nopeassa ajassa.

– Kypsymisen aikaisuus johtuu monilla tiloilla myös siitä, et mansikoita on joudutettu harsoilla. En itse käytä sitä tapaa, koska silloin pelloilla kasvaa esimerkiksi rikkaruohoja.

Lähes joka kesä on viljelijöille kiireistä aikaa, vaikka kypsyminen ei olisi yhtä nopeaa, mitä tänä vuonna. Leino on kiireeseen tottunut eikä kuuma kesä aiheuta minkäänlaista paniikkia.

Mansikoiden pääsatokauden ollessa käynnissä myynti käy kuumana ostopaikoilla. Leino kertoo heidän tilaltaan tulevan vielä ainakin kahden viikon ajan mansikkaa. Hinnoissa on nähtävissä myös eroavaisuuksia.

– Tavallisissa mansikoissa hinnat ovat laskeneet. Luomumansikoiden hinnat eivät hirveästi vaikuta ostajiin, koska luomumarjoilla on omat ystävänsä ja he haluavat mansikat luomuna, Leino toteaa.

Liisalan tilalla on kahdeksan kausityöntekijää poimimassa mansikoita. Joillakin tiloilla on työntekijöiden saatavuudessa ollut pulaa, mutta Leinon mukaan heillä ei ole työntekijöiden palkkaamisessa ollut ongelmia.

– Meillä toiminta on ehkä pienimuotoisempaa, sillä emme tarvitse kymmenittäin poimijoita.

Leino haluaakin antaa kiitoksensa kaikille poimijoilleen.

– Ilman heitä emme tulisi mitenkään toimeen. Aikanaan kaikki tehtiin itse, mutta väkisin aika tulee vastaan, kun on muutakin työtä kuin mansikoiden poimiminen, Leino mainitsee.

Janne Leino ja tilan emäntä Teija Leino aloittivat mansikan viljelyn vuonna 2012. Mansikoiden lisäksi Leinot viljelevät muun muassa perunaa, valkosipulia ja hernettä. Pelloilla kasvaa erilaisia luomumansikkalajikkeita kuten polkaa, bountyä ja uutuutena lumotarta.

Tilalla on jo vuodesta 1750 lähtien ollut Leinon suvun viljelystoimintaa.

– Olen varmaan yhdeksäs sukupolvi, joka pyörittää tilaa. Sukuselvitys on meillä helppoa, koska kaikki ovat täällä olleet. Se ehkä näkyy luonteessakin, ettei veri ole sekoittunut, Leino naurahtaa.