Matkailu- ja tapahtumakesä parhaimmillaan

0

Kesän paras osuus on alkanut. Ne kesäteatterit, jotka rohkeasti päättivät järjestää näytäntökauden tänä kesänä, ovat ensi-iltansa jo pitäneet. Yleisö on hehkuttanut esityksiä, erityisesti Pyhämaan ja Pyhärannan kesäteatterit ovat saaneet todella hyvää palautetta. Kun näyttelijät vihdoin pääsevät näyttämölle, he antavat kaikkensa ja myös yleisö osaa arvostaa tauon jälkeen kulttuurielämyksiä tavanomaistakin enemmän.

Tyytyväistä yleisöä oli viikonloppuna myös Männäisten torilla, Luodolla tuulee -tapahtumassa, Nopperlan tilan Antiikkimarkkinoilla ja rättisitikkatapahtumassa. Tiistai-ilta huipentui merellä. Kesän Soundia kuuntelemaan kertyi yli sata venekuntaa. Myös Pakkahuoneen iltatorit ovat vetäneet rannan täyteen yleisöä.

Tapahtumien järjestämistä varjostaa koronatilanne, mutta onneksi uusia tartuntoja ei ainakaan toistaiseksi Uudessakaupungissa ja yhteistoiminta-alueella ole ollut. Toivottavasti tilanne pysyykin näin hyvänä, jotta myös Karjurock, Crusell-viikko, Minifarmi ja rauhan juhlavuoden tapahtumat voidaan järjestää suunnitellusti.

Myös matkailukesä on hurahtanut reippaasti käyntiin. Uudessakaupungissa on liikkunut paljon matkailijoita. Matkailusuunnittelija Irmeli Laiho-Anderssonin arvio siitä, että tästä kesästä tulee erinomainen matkailukesä, näyttää toteutuvan. Kotimaan matkailu on kovassa kurssissa. Ihmiset kaipaavat matkailuun ekologisempia vaihtoehtoja ja kotimaan matkailu niitä tarjoaa.

Korona-aika on ollut paras markkinoija kotimaan matkailulle myös siinä mielessä, että ihmiset ovat havahtuneet, kuinka paljon nähtävää ja koettavaa Suomen suvi tarjoaakaan. Myös matkailualalla on reagoitu tilanteeseen. Yrittäjät ovat oivaltaneet, etteivät matkailijat välttämättä hae mitään isoja elämyksiä, investointien ei tarvitse olla suuria, vaan hullunhauskat pienetkin ideat toimivat. Siitä yksi hyvä esimerkki on Taivassalon Hakkenpäässä tänä kesänä avattu kelluva ravintola. Yrittäjät hinasivat käytöstä poistetun kalankäsittelylaitoksen viime kesänä Ruotsista Hakkenpäähän. Talven aikana kelluva rakennus remontoitiin ravintolaksi ja nyt se on varsinainen vetonaula.

Teija Uitto