Nikulat palaavat kaupunkiin kerta toisensa jälkeen

0
Mirella ja Ossi Nikula palasivat jälleen Uuteenkaupunkiin lastensa Bettinan (vas.), Adamin, Lukan, Isabellan ja Danielan kanssa.

Portti aukeaa kolmen vanhan puutalon yhteiselle sisäpihalle. Pihalla käy kuhina, sillä lähes kaikki Ossi ja Mirella Nikulan viisilapsisen perheen jäsenet ovat ulkona omissa puuhissaan. Perhe muutti juhannuksen aikoihin keskustan tuntumaan, Ossi Nikulan vanhempien omistamaan puutalokompleksiin. Nikulat palasivat Uuteenkaupunkiin ja samaan puutalokompleksiin jo kolmatta kertaa – vain rakennus on aina vaihtunut. Tällä kertaa he alkoivat asuttaa pihapiirin päätaloa.

– Joka muuton yhteydessä meidän lapsimäärämme on kasvanut. Aiemmin minulla oli ehkä sen verran nuoren miehen intoa liikkua, etten ollut vielä valmis asettumaan minnekään aloilleni, Ossi Nikula pohtii muuttojen syytä.

Ossi Nikulan vanhemmat muuttivat päätalosta pienempään rakennukseen, ja jonkun piti pitää päätaloa asuttuna. Ensisijaisesti siihen haluttiin asuttaa joku suvun jäsenistä, vaikka yksi pihan taloista on jo vuokralla. Ossilla on kolme sisarusta, mutta hänen mukaansa oli melko selvää, että juuri hän muuttaisi taloon. Päätös ei kuitenkaan ollut pariskunnalle helppo.

– Meillä oli jo hyvä koti Paimiossa, johon olimme satsanneet. Ajattelimme, ettemme lähde siitä mihinkään, Ossi kertoo.

Perhe on tottunut liikkumaan paikasta toiseen. He ovat Uudenkaupungin lisäksi asuneet ainakin Lahdessa, Turussa ja Paimiossa. Ossi on lisäksi tehnyt työnsä vuoksi jo 15 vuoden ajan pitkiä kiertueita ympäri Suomea ja on saattanut olla poissa kotoa jopa useita viikkoja putkeen. Miehen jaksaminen onkin ollut välillä kovilla. Uudessakaupungissa hänen on tarkoitus vähentää matkustamista.

– Tiedän, että Mirella pärjää, mutta on kiva olla vaihteeksi enemmän kotona. Downshiftaamisesta ei kuitenkaan ole kyse, Ossi Nikula toteaa.

Pari on jatkuvasti kiireinen, sillä he ovat mukana monenlaisessa yritystoiminnassa. Mirellalla on Turussa kampaamo, joka pyörii tällä hetkellä vuokralaisen voimin itsestään. Hän on myös osakas Ossin liikunta- ja hyvinvointialan firmassa ja on aktiivisesti sen toiminnassa mukana. Pari vuokraa lisäksi asuntoja mm. Turun seudulla ja Helsingissä.

Ossi Nikula on jo aktivoinut Uudessakaupungissa olevia yhteyksiään ja lähti mukaan osakkaaksi jo startanneeseen kuntokuuri-toimintaa, joka viedään alkavana syksynä myös lähipitäjiin. Yritystoiminta onnistuu siis myös täältä käsin, vaikka hänen täytyy vieläkin ajoittain lähteä kaupungista.

– Uudenkaupungin sijainti on ollut aina haaste. Jos tulee tarve käydä Helsingissä, niin edestakaisin matkustamista on paljon, Ossi sanoo.

Syrjäistä sijaintia lukuun ottamatta Uusikaupunki on aina sopinut perheelle hyvin. Kun lapset olivat pieniä, heidän kanssaan pääsi kaikkialle ilman autoakin. Esikoisella on kaupungissa myös kaveripiiri valmiina. Pari kehuu muun muassa kaupungin kattavaa palvelutarjontaa, hyvää asiakaspalvelua ja elävää kaupunkikulttuuria.

– Arvostamme sitä, että tänne on tullut kaikkialle uusia aktiviteetteja, mm. skeittipuisto on meidän lasten suosikki, Mirella Nikula kertoo.

– Hienoa, että kaupunki on monilta osin kehittynyt, eikä jumahtanut paikalleen, niin kuin monelle paikalle käy, Ossi Nikula toteaa.

Pariskunnan tulevaisuudenhaaveet ovat ajan myötä muuttuneet. Aiemmin unelmissa oli muutto ulkomaille, nyt asuntojen rakennuttaminen. Pari suunnittelee käynnistävänsä joskus yritystoiminnan myös talon pihapiirissä.

– Se on vielä epäselvää, millainen yritys se olisi, Mirella naurahtaa.

– Sanoisin, että tämä on se paikka, mihin olemme jäämässä. Siksi ajaksi, kuin voimme ylipäätään mihinkään jäädä, Ossi Nikula muotoilee.