Nokkosperhosia kaikkialla

0
Nokkosperhosia on tänä vuonna poikkeuksellisen paljon.

Taas yksi! Kun asunnon sisältä saa haavia vuorokauden sisään puolenkymmentä isoa perhosta, jotain erikoista täytyy olla meneillään. Nyt on nokkosperhosten huippuvuosi, jonka kaltaista ei ole nähty vuosikymmeniin.

Nokkosperhonen on yksi Suomen yleisimmistä päiväperhosista. Sen tutut oranssin ja mustan kirjavat siivet ovat kevään merkki. Talvehtineita nokkosperhosia on usein liikkeellä jo huhtikuussa. Kevään lepattelijoiden munima kesäsukupolvi lentää nyt.

Vaikka nokkosperhonen on tavallinen, viime vuosina neitoperhonen on yleensä voittanut sen lukumäärässä.

Nyt nokkosperhosten kanta on ryöpsähtänyt poikkeuksellisiin lukemiin. Kuinka poikkeuksellisiin, se selviää elokuussa, kun valtakunnallisen päiväperhosseurannan tämän vuoden tulokset valmistuvat.

Perhoset ovat herkkiä säälle elinkiertonsa eri vaiheissa, ja koska niiden elinkiertojen ajoitus vaihtelee, samoin kuin niiden kylmänarkuus ja ravintokasvit, erilaiset vuodet suosivat eri perhosia.

Tänä vuonna runsasluminen talvi antoi nokkosperhosille suojaa talvehtimispaikoissaan, ja kevätsäät olivat lämpimiä ja aurinkoisia juuri kun niiden oli aika lentää ja paritella.

Tuloksena on parhaillaan lentelevä nokkosperhosten paljous. Ilo niistä voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi, sillä lämmin sää myös lyhentää niiden elinikää.

Vaihtolämpöisillä eläimillä ympäristön lämpötila määrää ruumiinlämmön ja vaikuttaa sitä kautta myös aineenvaihdunnan nopeuteen. Mitä nopeammin perhonen elää, sitä lyhyemmäksi sen lentoaika jää. Haittaa siitä ei ole, kunhan perhoset ennättävät paritella ja munia ennen kuin niistä loppuu veto.

Vuosien välisten erojen vuoksi tarvitaan pitkäaikaisia seurantoja, jotta saadaan selville kuinka perhosilla kaikenkaikkiaan menee. Ikävä kyllä niitä on tehty vain vähän.

Valtakunnallinen päiväperhosseuranta järjestetään tänä vuonna 30. kerran. Se toteutetaan kokonaan vapaaehtoisvoimin, joten vuosien välillä on suuria eroja siinä, kuinka moni havaintoja lähettää ja paljonko luonnossa vietetään aikaa.

Siitä saa kuitenkin osviittaa ainakin perhosten yleisestä määrästä ja kunkin vuoden runsaimmista lajeista. Ja ne ovatkin mielenkiintoisia! Esimerkiksi Afrikasta meille vaeltavat ohdakeperhoset puuttuivat liki kokonaan 2020, kun vuonna 2019 se oli yleisin perhonen.