Nuoret oppivat meritaitoja Haanperänkarilla

0
Haanperänkarilla järjestettiin UTMVS:n ja UPS:n perinteinen nuorten veneilyleiri.

”20 sekuntia aikaa siirtyä ulos nimenhuutoon!” kuului ohjeistus Haanperänkarin mökillä. Kymmenet lapset sinkoilivat mökistä ulos pelastusliivit yllään ohjaajien johtaessa joukkoja. Ensivaikutelmasta tuli heti mieleen armeija-aamu, mutta tunnelma oli kuitenkin paljon leppoisampi.

Kyseessä oli Uudenkaupungin Työväen Moottoriveneseuran ja Uudenkaupungin Purjehdusseuran yhteistyössä järjestetty perinteinen lasten ja nuorten veneilyleiri. Maanantaista keskiviikkoon Haanperänkarilla vietetyllä leirillä 8-13-vuotiaat nuoret oppivat merellä ja luonnossa liikkumista, tiimeissä toimimista sekä muita veneilyyn tarvittavia taitoja.

Tiistaiaamupäivällä nimenhuudon jälkeen nuorilla oli vuorossa rastikoulutusta. Kymmenet leiriläiset kokoontuivat laiturille, josta he pääsivät merelle muun muassa sj-veneillä, jollilla tai kanootilla.

Laiturin nokassa nuorten veneilyä seurasi leirivastaava Ilona Lindström yhdessä leirin isosten kanssa.

– Olen kuusi vuotta ollut täällä leirivastaavana. Muuten isosena ja leiriläisenä olen varmaan ollut jo yhteensä 20 vuotta, muistelee Lindström.

Leirillä on pitkät perinteet, jotka yltävät yli 30 vuoden taakse. Suosio on pysynyt kaikkien vuosien jälkeen, sillä leiripaikat täyttyivät heti kesän alussa. Tämän vuoden leirillä oli 27 nuorta ja heitä ohjasi 13 isosta.

– Vuosien aikana leirin sisältö on pysynyt suurin piirtein samanlaisena. Välillä aina tuomme leirille myös jotain uutta.

Leirin isoset ovat yli 14-vuotiaita nuoria, jotka ovat aikaisemmin olleet leiriläisinä ja osa myös harrastaa kilpapurjehdusta. Aikaisempina vuosina ohjaajina ovat toimineet leiriläisten vanhemmat, mutta nyt leiri pyörii rastien osalta nuorten voimalla.

Päivien ohjelma koostuu rastikoulutuksista. Päivä alkaa aina UTMVS:n lipun nostolla ja päättyy myös lipun laskuun. Rastien aikana leiriläiset pääsevät opettelemaan veneilytaitoja erilaisten veneiden ohjaimissa, solmujen solmimista, merimerkkejä ja niiden oikeaoppista tulkintaa.

Lindström lisäsi, että maanantaina Uudenkaupungin Meripelastajat kävivät pelastusalus p/r Janne Malénin kanssa esittelemässä toimintaansa ja alustaan.

Kuten missä tahansa kesäisessä leirissä, myös veneilyleirillä oli mahdollisuus iltaisin saunoa ja uida.

Nuorten ruokinnasta vastaa Haanperänkarilla oma henkilökuntansa. Lindström, yhdessä UTMVS:n ja UPS:n kanssa, haluaa jakaa kiitoksensa monille tukijoille, jotka ovat leirin mahdollistaneet muun muassa ruuan ja sj-veneiden kautta.

– On tosi hienoa, että meillä on hyvä keittiöhenkilökunta, joka pitää huolen siitä, että leiriläiset saavat ruokaa, Lindström iloitsee.

Rastien välillä oli hyvä aika hieman levätä ja pelata kavereiden kanssa pihapelejä. Kaverukset Ada ja Ella viettävät taukoa tikkakisan merkeissä. Ada on leirillä ensimmäistä kertaa ja Ella toisen kerran.

– On ollut tosi kivaa! tytöt iloitsivat yhteen ääneen.

Tytöt pitivät leirillä opetettuja asioita mielenkiintoisina ja hyödyllisinä.

– Kivoimpia juttuja on ollut veneillä ajelu, solmujen tekeminen ja tietenkin saunominen ja uiminen, Ella kertoo.

– Kun pääsee opettelemaan kaikenlaista uutta, niin se on kivaa, Ada lisää.

Leirivastaava Ilona Lindström kehuu myös leirin tunnelmaa ja yhteishenkeä. Lindströmin mielestä monien vuosien jälkeen leirille on aina kiva tulla.

– Meillä on tosi hyvä porukka täällä. Hyvä yhteishenki vallitsee sekä isosten ja järjestäjien että lasten kanssa.

Hyvä yhteistyö mahdollistaa onnistuneen leirin

Uudenkaupungin Työväen Moottoriveneseuran ja Uudenkaupungin Purjehdusseuran yhteistä veneilyleiriä on järjestetty ainakin yli 30 vuotta. Niin muistelee UTMVS:n puheenjohtaja Pentti Laine .

Laine on ollut seuran perustamisesta lähtien mukana monella leirillä. Nyt hän toimii leirillä omien sanojensa mukaan yleismies Jantusena.

– Saunamajurina toimin täällä. Kaikenlaisia talonmiestöitä teen ja lisäksi olen kuljettanut leiriläiset tänne, Laine kertoo.

Vuosien aikana Laineen mukaan monikaan asia leirillä ei ole muuttunut.

– Kalustoa on tullut vähän lisää, mutta perusperiaatteet ovat aina samat, itsekin solmujen tekemistä nuorille opettanut Laine muistelee.

UTMVS ja UPS ovat tehneet yhteistyötä kymmeniä vuosia muillakin tavoilla kuin nuorten veneilyleirejä järjestellessä. Yhteistyötä Laine kiittelee lämmöllä ja kehuu sen olevan molemmille seuroille hyödyllistä.

– Meillä on jo 60-luvulta saakka navigointikilpailuista ja muista vastaavista tapahtumista ollut UPS:n kanssa yhteistyötä, mainitsee Laine.

60 vuotta täyttäneellä UTMVS:llä on pitkät perinteet. Seura on omistanut Haanperänkarin vuodesta 1971 oltuaan aluksi siellä vuokralla. Keski-ikä alkaa seuran jäsenissä pikku hiljaa nousta.

– Toivonkin, että saisimme myös lisää nuoria seuran jäseniksi. Täällä leirilläkin on hienoa nähdä, kuinka paljon tietoa ja taitoa nuorilta löytyy, kiittelee Laine.