Odotetut ja pelätyt olympialaiset

0

Tokion olympialaisten avajaisia on määrä viettää huomenna perjantaina. Tosin jo eilen ja tänään pelataan olympiakisojen alkusarjojen otteluita jalkapallossa ja softballissa.

Koronaepidemian takia Tokion olympiakisoja siirrettiin vuodella ja suuri osa japanilaisista olisi jättänyt kisat järjestämättä myös tänä vuonna. Kyselyiden mukaan yli 80 prosenttia japanilaisista vastustaa kisojen järjestämistä. Tämä ei oikeastaan ole mikään ihme.

Vaikka olympialaiset ovat vasta aluillaan niin silti Japaniin on jo nyt matkustanut tuhansia urheilijoita, taustahenkilöitä ja toimittajia ja lisää on tulossa. Kaikkiaan Tokioon odotetaan yli 90 000 ihmistä. Siis lähes satatuhatta ympäri maailmaa tulevaa ihmistä, vaikka kisat on päätetty järjestää kokonaan ilman yleisöä koronatartuntojen ehkäisemiseksi.

Todellisen uutispommin pudottikin tiistaina olympialaisten järjestelykomitean johtaja Toshiro Muto. Hänen mukaansa on mahdollista että kisat perutaan, mikäli koronatartunnat ryöstäytyvät käsistä. Viime päivinä Tokiossa on todettu noin tuhat koronatartuntaa päivässä.

Tässä vaiheessa kisojen peruminen olisi ennenkuulumatonta ja voisi tietää jopa loppua nykyaikaisille olympialaisille. Kisojen peruminen viime hetkillä olisi sama kuin morsiamen jättäminen yksin alttarille: seurauksena olisi itkua, mielipahaa, valtavaa huutoa ja lopulta hirveä riita jo syntyneiden kustannusten jakamisesta. Kun urheilijoiden ja taustahenkilöiden lisäksi maailman toiselle laidalle rahdataan mm. purjeveneitä, kilparatsuja ja tuhansia kontteja erilaista välineistöä piikkareista nyrkkeilyhanskoihin, niin kustannukset kohoavat miljooniin euroihin. Jos kisat perutaan nyt, niin kuka nämä jo syntyneet kulut maksaa, on varmasti vuosikymmenen riidan aihe ja voi aiheuttaa korjaamattoman loven olympia-aatteeseen. Aate on jo nyt vastatuulessa kisojen järjettömiksi kasvaneiden kustannusten ja suuren ympäristökuormituksen takia.

Toisaalta maailmalta on karuja kokemuksia siitä mitä tapahtuu kun koronavirus lähtee leviämään hallitsemattomasti. Vaikka pääosa urheilijoista lienee jo rokotettu, riski on aina olemassa. Koronavirus on valitettavasti muuntautumiskykyinen ja siten arvaamaton.

Toivotaan kuitenkin että olympiaurheilijat pääsevät toteuttamaan nyt unelmaansa. Parhaimmillaan urheilu tarjoaa myös meille televisiokatsojille hienoja ja jännittäviä hetkiä.

Tuleekohan Suomeen mitali olympialaisissa ensimmäistä kertaa mukana olevasta lajista, rullalautailusta?

Maija Ala-Jääski