Rokotusten painopiste on siirtynyt tehosteannoksiin

0
Kaupunki valmistautuu rokottamaan myös Ukrainasta tulevia.

U-soten alueen koronarokotukset sujuvat hyvin. Painopiste on siirtynyt ensimmäisten rokotusten antamisesta tehosterokotusten eli toisten annosten antamiseen. Uusia rokoteaikoja ensimmäisiin rokotuksiin annetaan harvakseltaan ja tämä johtuu Pfizerin rokotteiden saatavuudesta.

– Tällä ja ensi viikolla voimme antaa 168 aikaa viikkoa kohden ja ennakkotietojen mukaan myös seuraavat viikot näyttävät samankaltaisilta, U-soten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon terveydenhoitaja ja koronarokotusvastaava Christa Chryssanthou kertoo.

Tähän mennessä U-soten alueen viiden kunnan asukkaille on annettu yhteensä noin 20 800 koronarokotetta. Pääasiassa ihmiset ovat löytäneet hyvin koronarokotuspisteille, mutta yksittäiset ihmiset ovat välillä menneet vääriin paikkoihin.

– Viikosta 31 alkaen myös toiset rokotteet eli tehosterokotteet annetaan A-sairaalassa sijaitsevassa Rokottamossa eli siitä eteenpäin ainoana koronarokotuspaikkana Uudessakaupungissa toimii Rokottamo, Chryssanthou korostaa.

Koronarokotteiden haittavaikutuksista kysellään yhä, mutta aiempaa vähemmän. Rokotusajat ovat täyttyneet vauhdikkaasti, eikä aikoja ole jäänyt käyttämättä.

– Koronatilanteen ollessa parempi rokotusaikojen kysyntä oli selvästi huonompaa. Nyt tilanteen taas huonontuessa ja rajoitusten lisääntyessä on myös rokotusaikojen kysyntä kasvanut, Chryssanthou lisää.

Koronatilanne on Varsinais-Suomessa yhä huolestuttava ja alue jatkaa kiihtymisvaiheessa. Tällä hetkellä virus leviää erityisesti nuorten keskuudessa, koska he ovat yhä rokottamattomia. Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala toteaa, että suuri osa tällä hetkellä koronaan sairastuneista on nuoria.

– Suuri osa 20–29-vuotiaista ei ole Varsinais-Suomessa vielä saanut ensimmäistä rokoteannosta. Kannustan nuoria aikuisia ottamaan rokotteen omalla vuorollaan. Kukaan meistä ei halua ajautua leviämisvaiheeseen jo kesän aikana, Rintala muistuttaa.

Chryssanthoun mukaan Uudessakaupungissa 16–25-vuotiaiden ikäryhmät ovat lähteneet melko aktiivisesti ottamaan rokotuksia. Työikäiset 35–49-vuotiaat ovat olleet nuoria laiskempia rokotusten ottajia.

– On totta, että nuorten ajatus rokotteen ottamisesta silloin, kun se itselle sopii, ei ole järkevä. Varsinkin nyt, kun aikoja ensimmäisiin rokotuksiin pystytään avaamaan vain vähän ja työikäisten tehosterokotukset alkavat, Chryssanthou sanoo.

Hän kannustaa nuoria tulemaan rokotukselle ja korostaa samalla, että esimerkiksi kesän tapahtumiin voisi turvallisemmin osallistua rokotettuna.

– Tapahtumia voitaisiin myös jatkossa järjestää, jos mahdollisimman moni ottaisi koronarokotuksen, lisää Chryssanthou.

Tyksin Esa Rintala lisää vielä, että jos maakunnassa ehditään rokottaa suurin osa väestöstä, niin epidemia saadaan kuriin syksyyn mennessä ja sairaaloiden kuormittuminen vältetään.

– Tällöin emme tarvitsisi syksyllä enää yhtä rankkoja rajoituksia ja rokottaminen mahdollistaa jatkossa myös matkustamisen, Rintala korostaa.

Fakta

 

Rokotukset U-soten alueella

Uudessakaupungissa ensimmäisen koronarokotteen on saanut noin 10 000 asukasta.

Noin 4 500 henkeä on saanut toisen rokotteen.

Rokotuskattavuus kertaalleen ukilaisissa rokotetuissa on 64 prosenttia ja kahdesti rokotettuja on 29 prosenttia.

Vehmaalla ensimmäisen koronarokotteen on saanut noin 1 4000 asukasta.

Toisen rokoteannoksen on saanut noin 580 henkeä.

Rokotuskattavuus kertaalleen rokotetuissa on Vehmaalla 62 ja kahdesti rokotetuissa 25 prosenttia.

Taivassalossa ensimmäisen koronarokotteen on saanut noin 1 100 asukasta.

Toisen rokotteen on saanut noin 500.

Rokotuskattavuus kertaalleen rokotetuista 65 ja kahdesti rokotetuissa 30 prosenttia.

Kustavissa ensimmäisen koronarokotteen on saanut noin 700 asukasta.

Toisen rokotteen on saanut noin 350 asukasta.

Rokotuskattavuus kertaalleen rokotetuista 71 ja kahdesti rokotetuissa 35 prosenttia.

Pyhärannassa ensimmäisen koronarokotteen on saanut noin 1 200.

Toisen rokotteen on saanut noin 500 asukasta.

Rokotuskattavuus kertaalleen rokotetuista 60 ja kahdesti rokotetuissa 25 prosenttia.

Lähde: U-sote