Siivosten taide- ja hopeakokoelma esillä Kulttuurikeskus Crusellissa

0
Anne Siivonen (oik.), Kari Koski ja Pentti Siivonen (2.vas) kilistelivät muiden kutsuvieraiden kanssa.

Anne ja Pentti Siivosen taide- ja hopeanäyttely avattiin Kulttuurikeskus Crusellissa torstaina. Näyttelyssä on esillä kaikkiaan noin 100 hopeaesinettä, joista vanhimmat ovat 1700-luvun lopulta. Hieman vajaa puolet esineistä on uusikaupunkilaista hopeaa. Lisäksi näytteillä on öljymaalauksia ja grafiikkaa 1800–1900-luvuilta.

Näyttelyn avasi Uudenkaupungin entinen kaupunginjohtaja, tulevan kauden kaupunginvaltuutettu Kari Koski . Hän korosti Siivosten kokoelman merkittävyyttä ja kehotti ihmisiä vierailemaan Siivosten Kalannissa sijaitsevassa Mattilan talonpoikaismuseossa.

Kaupungin kulttuurituottaja Joni Pietiläinen kiitti kulttuurikeskuksen puolesta Anne ja Pentti Siivosta siitä, että he toivat näyttelynsä juuri Cruselliin.

Tilaisuuteen oli kutsuttu puhumaan myös tunnettu antiikkialan asiantuntija ja Siivosten kanssa pitkään yhteistyötä tehnyt Wenzel Hagelstam . Hän on ollut kirjoittamassa Siivosten kokoelmista, esimerkiksi vakoista ja niiden historiasta, tehtyjä kirjoja. Hagelstam kuvaili Siivosten keräilytapaa hyvin määrätietoiseksi.

– Katsoin tässä taannoin vakka-kirjaamme. Näyttää siltä, että keräsitte niistä parhaat päältä, hän totesi.

Hagelstam kuvailee Siivosten esillä olevaa hopeakokoelmaa sellaiseksi, ettei moni museo pystyisi sen kanssa kilpailemaan.

– En ole tällaista määrää nähnyt kellään muulla yksityisellä keräilijällä. Täällä on harvinaisuuksia, joita ei muualta löydy, hän lisäsi.

Hagelstamin mukaan keräilijöiden määrä ja yleinen kiinnostus antiikkiin on vähentynyt. Hän kuitenkin ennusti, että suosio kasvaa ennen pitkää uudestaan.

Hopeaesineissä on paljon kahviastiaston osia, kuten kahvikannuja ja sokerikkoja. Kenties erikoisimpia esineitä ovat kuitenkin 1800-luvun uusikaupunkilaista hopeaa olevat hammasharja ja silmälasit.

– Silmälasit ovat aika arkinen esine, mutta hopeisina ne eivät tietääkseni ole kovin tavanomaisia, Pentti Siivonen kertoi.

Näyttelyssä esillä olevat grafiikkateokset on uusikaupunkilaissyntyisen Reino Harstin käsialaa, ja niissä kuvataan muun muassa Sorvakon siltaa. Öljymaalauksia on näytteillä grafiikkaa enemmän, ja Wenzel Hagelstamilla on niistä selvä henkilökohtainen suosikki.

– Tämä talvi-Halonen. Taiteilija Pekka Halonen oli luonteeltaan luonnon tutkija, hän maalasi aina ulkona. Hän oli monessa asiassa aikaansa edellä, Hagelstam kuvailee tarkastellessaan Luminen mänty -maalausta.

Anne ja Pentti Siivonen ovat keräilleet vanhoja esineitä yli 40 vuotta. Pentti Siivonen kertoo, että erilaisia kokoelmia on kaikkiaan kymmenen. Syyksi sille, miksi kokoelmista on nyt esillä juuri hopeaa ja taidetta, hän mainitsee Uudenkaupungin rauhan.

– Halusimme kunnioittaa Uudenkaupungin 300-vuotista rauhaa, Siivonen sanoo.

Taide- ja hopeanäyttely on esillä Kulttuurikeskus Crusellissa elokuun loppuun.