Suomen hävittäjähankinta

0

Turun Sanomissa oli 5.7. laaja artikkeli hävittäjähankinnasta. Siitä on syntynyt paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Vastustajat kuuluvat kahteen ryhmään, ovat ne jotka ideologisista syistä ovat kaikkea maanpuolustusta vastaan, ja ne, jotka sotatekniikan kannalta katsovat muita ratkaisuja kuin hävittäjäilmapuolustusta tarkoituksenmukaisiksi.

Tähän ryhmään kuuluu asian harrastajia, mutta myös korkeita upseereita. He esittävät ohjuspuolustusta halvimpana ratkaisuna. Mutta ohjuksia ei ole joka paikassa ja ohjusten nopea kuljettaminen onnistuu vain hävittäjillä.

Sitten tähän suureen yhtälöön kuuluu valinta viidestä koneesta, joista vain yksi on niin sanottu ”häivehävittäjä”, F-35. Julkinen sana ja lehdistö ovat tätä konetta esittäneet Suomenkin tulevaksi hävittäjäksi.

En ole asiantuntija, mutta olen asiasta kiinnostunut. Israel ja Sveitsi ovat valinneet tämän F-35-hävittäjän.

Olen sitä mieltä, että F-35 sopii hyvin Israelille ja Sveitsille, mutta ei Suomelle. Se johtuu siitä, että Suomi on laaja maa ja puolustuksessa joudutaan käyttämään myös tilapäisiä kenttiä. Näihin oloihin F-35 sopii huonosti, mutta on tässä koneessa muitakin kielteisiä ominaisuuksia.

Kaikki Suomeen tarjotut hävittäjäehdokkaat ovat erittäin hyviä, mutta lentokone on aina aerodynamiikan ja rakenteellisen hyötysuhteen kompromissi. Jos yhtä ominaisuutta kehitetään, jokin toinen voi kärsiä.

Käsitykseni mukaan hävittäjäsuojaa tarvitaan. Suosikkini olisi Super Hornet lisättynä muutamalla tutkakoneella, mutta maallikko ei voi tietää näiden koneiden analyysiä.

Maanpuolustuksen kannalta ilmatilan hallinta on elinehto ja myös maavoimien kannalta.

Puolustusvoimien asiantuntijat ovat tehneet valtavan työn eri koneiden kykyjen selvittämisessä. Nämä tiedot ovat salaisia.

Annetaan rauha näiden vaativien asioiden selvittäjille.

Kauno Pietilä

Kalanti