Susanna Pihlajan esikoislevy on koko perheen projektin tulos

0
Susanna Pihlajan oma lempikappale on vaihtunut monta kertaa, mutta on tällä hetkellä Se sama tyttö.

Susanna Pihlajan pitkäaikainen haave on käymässä toteen: hänen esikoisalbuminsa Se sama tyttö julkaistaan ensi viikon torstaina. Kappaleet ovat syntyneet vuosien varrella, mutta niiden soittaminen keikoilla on tuntunut vaikealta. Tänä kesänä ihmiset ovat kuitenkin saaneet esimakua tulevasta levystä.

– On ollut mieleinen yllätys, että kappaleista on tykätty, Susanna Pihlaja kertoo.

Levynteko oli koko perheen projekti, sillä levyllä kuullaan Susannan lisäksi tämän miestä Kalle Klotzia , sekä pariskunnan tytärtä Mimosa Klotzia . Kalle soittaa valtaosan levyn musiikista ja Mimosa laulaa stemmoja. Levyllä vierailevat myös kitaristit Tomi Paldanius , Pete Pethman ja Ville Nurmi . Kalle Klotz vastasi levyn tuotannosta, lyriikat ovat Susannan käsialaa.

– Perheelle tämä oli tosi hyvä projekti. Olemme oppineet tuottamisesta paljon ja Mimosa sai paljon hyvää kokemusta laulamisesta, Pihlaja toteaa.

Yhteistyön tuloksena syntynyt albumi on kymmenen kappaleen kokonaisuus. Kappaleet kertovat Pihlajan eri puolista ja omasta elämästä, mutta joukossa on myös muutama myyttinen ja sadunomainen sanoitus.

– Ne ihmiset, jotka kuuntelevat lyriikoita, luultavasti pitävät levystä, mutta ei tämä varmaan kaikille ole mieleen, hän kuvailee.

Albumin ensimmäinen single, Luonnotar , julkaistiin torstaina ennen juhannusta. Perhe mietti ensimmäisen singlen valintaa pitkään. Luonnottar valittiin sen kesäisyyden ja yllättävyyden vuoksi. Myyttisestä hahmosta kertovat lyriikat ovat olleet julkaisua vailla jo vuodesta 2010 asti.

– Kappale kulkee vähän kalevalaisella tahdilla, mutta ilman loppusointuja, Pihlaja paljastaa.

Pihlaja perheineen ei omien sanojensa mukaan tavoittele projektilla mainetta ja mammonaa, vaan albumi syntyi tarpeesta toteuttaa itseään. Levyä onkin tarkoitus myydä itse ainakin omilla keikoilla ja netissä. Suunnitelmia varsinaisesta levynjulkaisukeikasta ei vielä ole, mutta kappaleita tullaan luultavasti kuulemaan kesällä.

– Olo on epäuskoinen ja hyvin kiitollinen. Levystä tuli sellainen, että voin seistä sen takana, Pihlaja sanoo leveä hymy kasvoillaan.

Pihlajan Keskikesän karnevaali -näyttelyssä on mystiikkaa

Runonkulman galleriassa on käynnissä karnevaali. Susanna Pihlajan Keskikesän karnevaali -näyttelyssä on esillä 16 sekatekniikalla tehtyä maalausta. Suurin osa maalauksista on tämän kevään tuotantoa ja loput Pihlaja on maalannut kahden viime vuoden sisällä.

Pihlajan albumin tavoin myös hänen maalauksissaan on mystiikkaa. Hän ei halua nimetä teoksia liian tarkkaan, vaan antaa tilaa katsojan tulkinnoille. Hän kuvailee teoksien sisältävän tarinankerrontaa, paljon hahmoja ja runsaasti erilaisia yksityiskohtia.

– Joka maalauksen kohdalla miettii, mikä näiden tarina voisi olla, Pihlaja sanoo.

Susanna Pihlaja on tehnyt kuvataidetta käytännössä koko ikänsä. Näyttelyitä on vuosien varrella ollut useampia kuin Pihlaja muistaa. Töitä on ollut esillä esimerkiksi Pakkahuoneella ja Kulttuurikeskus Crusellissa. Keskikesän karnevaalin maalaukset poikkeavat Pihlajan aiemmista töistä siten, että niissä seikkailee aiempaa enemmän erilaisia hahmoja. Vanhat työt ovat olleet hieman abstraktimpia, mutta aina kuitenkin esittäviä.

Keskikesän karnevaali -näyttely on avoinna Runonkulman galleriassa 30.6.–24.7.