Ugin kipsi ei ole pelloille sopivaa

0
Yaran Uudenkaupungin tehtaan kipsikasoja odottaa pesukäsittely.

Uusikaupunki

Lannoitevalmistaja Yara aikoo toimittaa tuhansia tonneja kipsiä Siilinjärveltä Lounais-Suomeen, jossa kipsiä levitetään pelloille. Jätekipsistä toivotaan Itämeren pelastajaa ja pahoin rehevöityneen Saaristomeren kirkastajaa. Peltojen kipsikäsittely on osoittautunut pilottitutkimuksissa tehokkaaksi keinoksi vähentää maataloudesta Itämereen päätyvää fosforivalumaa.

Vaikuttaa kuitenkin oudolta, miksi Yara toimittaa kipsiä Siilinjärveltä asti Varsinais-Suomeen, kun kipsikasoja olisi lähempänäkin, Uudessakaupungissa. Siilinjärveltä kipsi kuljetetaan järvireittejä pitkin Saimaan kanavan kautta tänne. Jos yksi laivalastillinen kuljetettaisiin rekoilla, Varsinais-Suomeen pitäisi ajaa 50 rekkalastillista kipsiä.

Mikä järki on kuljettaa kipsiä Varsinais-Suomeen Siilinjärveltä asti, Yaran Uudenkaupungin tehtaan johtaja Teija Kankaanpää ?

– Päällimmäinen syy on, että Siilinjärvellä kipsikasa on aktiivisessa käytössä. Siellä valmistetaan fosforihappoa ja kipsiä syntyy fosforihapon sivutuotteena.

Kipsiä muodostuu siis Siilinjärvellä jatkuvasti lisää.

Uudessakaupungissa fosforihapon tuotanto on loppunut aikoja sitten. Uutta kipsiä ei enää muodostu ja vanhat kipsikasat on suljettu.

Kankaanpää kertoo, ettei Uudenkaupungin vanha kipsi edes soveltuisi pelloille.

– Siilinjärven fosforihappoa tehdään Siilinjärven apatiitista, joka on hyvin puhdasta. Täällä Uudessakaupungissa fosforihappoa valmistettiin aikanaan muualta tuodusta apatiitista. Siinä on ollut eri tavalla epäpuhtauksia.

Jätekipsi on ollut Yaralle murheenkryyni. Kipsille on yritetty keksiä käyttötarkoituksia. Uudessakaupungissa on toiminut kipsilevytehdaskin, jossa valmistettiin rakennuslevyä. Siilinjärvellä taas on tehty kipsipigmenttiä. Molemmat tuotannot on kuitenkin lopetettu erinäisistä syistä johtuen.

Nyt Siilinjärven jätekipsille on hyvä käyttötarkoitus peltojen ravinteiden sitomisessa. Kipsi sitoo maassa olevat fosforit peltoon niin, etteivät ylimääräiset ravinteet huuhtoudu jokien kautta rehevöittämään Saaristomerta.

Uudenkaupungin kipsikasojen kohtaloa se ei kuitenkaan ratkaise. Kankaanpää sanoo, että maisemoidut kipsikasat pysyvät Hangonsaaressa.

Yara suunnittelee uuden ympäristöluvan mukaisia kipsikasojen pesuja, joilla kerätään talteen huuhtoutuvia ravinteita kipsikasasta. Kankaanpää arvioi, että näihin toimiin ryhdytään vielä tämän vuoden puolella.