Ugista ekologisen energian edelläkävijä

0

Uuteenkaupunkiin suunnitellaan Pohjoismaiden suurinta aurinkovoimalaa. Hanketta esiteltiin yleisötilaisuudessa viime viikolla. Valitettavan harva kaupunkilainen vaivautui ilta-auringosta koneen ääreen, vaikka yleisötilaisuus järjestettiin etänä ja siihen olisi voinut osallistua vaikka kännykän kautta soutuveneessä. Hanke vaatisi nyt laajaa ymmärrystä osakseen. Tosin maanomistajat ovat suhtautuneet hankkeeseen yllättävänkin myönteisesti. Itkosen mukaan kaikkien kanssa on jo tehty vuokrasopimus, ei yhtiö muuten lähtisi viemäänkään hanketta eteenpäin.

Aurinkoenergian tuotantoalueen rakentaminen Kalantiin olisi kaupungille kuin lottovoitto. Jos IBV Suomi Oy rakentaa aurinkovoimalan, sen kiinteistöverotuotto olisi kaupungille noin miljoona euroa vuodessa. Bonuksena kaupunki saisi myös myönteistä imagoa. Uusikaupunki olisi Suomen ensimmäisiä aurinkovoimalakaupunkeja eli ekologisen energian tuotannon edelläkävijöitä. Tuulivoimaloita on rakennettu eri puolille Suomea, Lokalahdellakin niitä jo on, mutta aurinkoenergian suurtuotannossa Suomi on vielä takamatkalla suhteessa muuhun Eurooppaan. Suomi ei nouse ensimmäisenä aurinkoenergiayhtiöiden suunnitelmiin.

Saksalainen ib vogt -konsernikin on rakentanut toistasataa aurinkovoimalaa eri puolille maailmaa ja vasta nyt yhtiön kiinnostus kohdistui Suomeen. Hankekehityspäällikkö Pentti Itkonen kertoi, että yhtiö kiinnostui nimenomaan Kalannista kahdesta syystä: alueella on auringon säteilyä yhtä paljon kuin Keski-Euroopassa, lisäksi alueella kulkee Fingridin kantaverkon voimalinja.

Voi tuntua epäuskottavalta, että Kalannissa kertyisi aurinkoenergiaa yhtä paljon kuin esimerkiksi Saksassa. Itkosen mukaan näin kuitenkin on. Kalannissa aurinkoa kertyy käytännössä vain maaliskuulta syyskuulle. Suomen kesäyöt ovat kuitenkin niin valoisia, että aurinkotunneissa päästää Keski-Euroopan kertymiin.

Toivottavasti hanke toteutuu, sillä aurinkoenergian tuotantoalueesta on haittaa vähemmän kuin esimerkiksi tuulivoimaloista, jotka aiheuttavat ääntä ympäristöön. Lähinnä haittana ovat hakkuut, mutta niitä tehdään metsissä nyt muutenkin, kun metsänomistajat varautuvat EU:n uuteen metsästrategiaan, jossa jäsenmaita kehotetaan välttämään avohakkuita.

Teija Uitto