Ukin Putki palkkaisi lisää, jos osaavaa väkeä löytyisi

0
Yrittäjä Janne Isotupaa ei yleensä näe Ukin Putken myymälässä Pajalassa. Sen sijaan Antti Isotuvan (takana) ja Seija Talvitien tapaa usein huhtikuussa avatusta liikkeestä.

Janne Isotupa aloitti yrittäjäuransa jo 21-vuotiaana vuonna 2000. Tuolloin hän perusti toiminimen U:gin pienkonehuolto, jonka toimenkuvaan kuuluivat pienkoneiden korjaukset, autoremontit ja muut metallialan työt.

Hiljalleen työnkuva muuttui enemmän sprinkleriasennuksiin ja niihin liittyviin putkistotöihin. Vuonna 2007 yritysmuoto vaihtui osakeyhtiöksi ja yrityksen nimeksi tuli Ukin Konehuolto Oy.

Janne ja veljensä Antti Isotupa kiersivät useamman vuoden ympäri Suomea asentamassa sprinklereitä. Ajokilometrejä kertyi runsaasti.

– Toimialueena meillä oli koko Suomi, Antti Isotupa sanoo.

Vuonna 2008 työt lisääntyivät ja yrityksen palkattiin lisää työvoimaa hoitamaan asennuksia. Satojen tuhansien reissukilometrien puuduttamat veljekset alkoivat pohtia vuonna 2012 paikallisempiin töihin siirtymistä.

Janne aloitti päätoimisena putkiurakoitsijana Vakka-Suomen alueella ja Antti siirtyi muihin tehtäviin. Samalla yrityksen nimeksi vaihtui Ukin Putki.

Antti palasi takaisin Ukin Putkeen vuonna 2017. Hän vastaa työmaiden johdosta, tarjouslaskennasta sekä työskentelee yrityksen huhtikuussa avatussa myymälässä.

– Uskalsimme avata liikkeen, vaikka paljon puhutaan, että kivijalkakaupat ovat vaikeuksissa. Meillä on kuitenkin isoja työnantajia asiakkaina, Janne sanoo.

Nykyisin yrityksessä työskentelee Jannen ja Antin lisäksi Jannen puoliso Seija Talvitie sekä kolme muuta työntekijää. Lisäksi yritys työllistää muutamia alihankkijoita.

Yritystä pitävät parhaillaan kiireisinä esimerkiksi akkutehtaan putkistoasennukset ja taloyhtiöiden käyttövesisaneeraukset.

– Yksi iso osa on ilmavesilämpöpumput, ilmalämpöpumput ja maalämpö. Niitä asennetaan paljon, Antti kertoo.

Varsinkin Ely-keskuksen myöntämä tuki öljylämmityksestä luopujille räjäytti ilmavesilaitteiden kysynnän ja toimitusajat ovat venyneet melko pitkiksi.

Myös muita teollisuuden yrityksiä on asiakkaina sekä huoltoyhtiöiden kautta kerros- ja rivitaloja.

– Omakotitalojen putkitöitä tehdään hanan vaihdosta putkisaneerauksiin, mutta tällä hetkellä vähemmissä määrin.

Ukin Putkella on edelleen Sundholmantiellä esivalmistepaja, jossa tehdään muun muassa hitsaus- ja muita metallialan töitä.

Janne osti vuonna 2018 Pajalasta hallikiinteistön, jota hiljalleen muutettiin toimisto- ja myymälätilaksi. Lopulta muutto Pajalaan tuli ajankohtaiseksi, kun AGA-Linde-kaasujen palvelupiste siirtyi 1.4. Ahlsellista Ukin Putkelle.

Liike on tavallisille asiakkaille auki arkisin, mutta huoltoyhtiöillä ja urakoitsijoilla on mahdollisuus päästä liikkeeseen milloin tahansa.

– Täällä on paljon teollisuutta, jotka pyörivät ympäri vuorokauden. Jos jotain menee rikki, tänne pääsee hakemaan tavaraa, Antti kertoo.

Ukin Putken liikevaihto oli tasaisessa kasvussa vuoteen 2017 asti, josta lähtien nousua on ollut reippaasti.

Isotuvat kertovat, että palkkaisivat lisää väkeä, jos osaavia työntekijöitä löytyisi. Alalla ei kuitenkaan ole koulutusta Uudessakaupungissa.

Töitä riittää lähiseudulla niin paljon, ettei juuri kauemmas ole tarvinnut mennä.

– Ei yhtään aamua ole ollut, ettei tietäisi, mihin menee töihin, Janne sanoo.

Korona ei ole juurikaan vaikuttanut Ukin Putken toimintaan. Aluksi yksittäisiin asuntoihin ei uskallettu ottaa sisälle, mutta muuten lvi-alan työntekijöitä tarvitaan aina.

Antin mukaan Janne ei juuri viihdy tietokoneen äärellä, vaan mieluummin on itse koko ajan asentamassa.

– Olen aina ollut vähän työnarkomaani, Janne tunnustaa.

Hänelle laatu on päällimmäisenä ajatuksena kaikessa työssä. Samaa tapaa noudattavat kaikki työntekijätkin, mistä Janne on kiitollinen.

Yrittäjän arki tarkoittaa tässäkin tapauksessa pitkiä työpäiviä. Ehtiikö edes lomailla?

– Aika harvassa on, Janne toteaa naurahduksen jälkeen, mutta jatkaa, että muutaman reissun on sentään päässyt perheen kanssa tekemään.

Ukin Putki

Yrittäjä: Janne Isotupa

Perustamisvuosi: 2007

Ala: LVI-ala

Työntekijöiden määrä: 6 + alihankkijat

Yrittäjänä alalla: 21 vuotta

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä noin kahden viikon välein. Edellinen yrittäjä haastaa aina seuraavan. Seuraavana vuorossa on MJK Rakennus ja Saneeraus Oy.