UPK:n jalkapallokoulu järjestettiin helteisessä säässä

0
Yli 30 lasta osallistui viime viikolla UPK:n jalkapallokouluun.

Pohitullin keinonurmikentällä oli viime perjantaina iso joukko lapsia nauttimassa lämpimästä kesäsäästä ja jalkapallon pelaamisesta. Käynnissä oli Uudenkaupungin Pallokerhon jalkapallokoulu ja sen päättänyt lopputurnaus.

Meneillään olevien EM-kisojen innoittamana lapset olivat keksineet joukkueillensa nimet nykyisistä maajoukkueista. Lopputurnauksen finaalissa kohtasivat Sveitsi ja Espanja. Finaali oli äärimmäisen tasainen molempien joukkueiden luodessa loistavia maalipaikkoja.

Lopulta ottelun voitti Sveitsi, jonka pelaajat palkittiin jalkapallokoulun ohjaajan Linda Jefimoffin jakamilla mitaleilla.

– Lopputurnaus on aina lapsille viikon huipennus ja tärkeä hetki, kertoo kolmatta vuotta koulun ohjaajana toiminut Jefimoff.

UPK on vuodesta 2012 lähtien järjestänyt lapsille kesäisin jalkapallokoulua. Tänä vuonna koronapandemian takia koulu järjestettiin tavanomaista myöhemmin eli kesäkuun lopussa.

Pandemia vaikutti myös osallistujamäärään, sillä UPK rajoitti ilmoittautumisrajaa tuntuvasti viime vuosiin nähden. Perjantaina päättyneellä koululla oli hieman yli 30 osallistujaa.

Koulu koostui harjoituksista, joiden teema vaihteli päivittäin. UPK tarjosi osallistujille tauoilla ruuan sekä välipalan. Viikko huipentui lopputurnaukseen, jossa viikon aikana opitut taidot otettiin testiin.

– Viikon ajan harjoittelimme ja pelasimme neljä tuntia päivässä. Jokaisen päivän harjoituksille oli oma teemansa esimerkiksi syöttäminen, kuljettaminen tai harhauttaminen.

Kuumat kelit ovat osaltaan olleet mukavia pelaajille, mutta samalla nesteytys nousi tärkeäksi asiaksi kesken pelailun. Jefimoff kertookin, että viikon aikana juomataukoja lisättiin, ja lapsia ohjeistettiin hakeutumaan tauoilla varjoisille paikoille.

Vaikka lasten keskuudessa kilpailuvietti oli kovaa ja harjoituksissa mentiin täysillä, Jefimoff muistutti, että tärkeintä koulussa oli kuitenkin hauskanpito.

– Pidetään hauskaa kavereiden kesken pilke silmäkulmassa.

Ikähaitari osallistujien kesken oli melko iso, sillä nuorimmat olivat 6-vuotiaita ja vanhimmat 12-vuotiaita. Koululaiset oli jaoteltu ryhmiin oman ikäistensä kanssa, jotta liian suuria tasoeroja ei syntyisi.

Suurin osa osallistujista oli UPK:n jäseniä. EM-kisojen ja Suomen maajoukkueen Huuhkajien myötä Suomessa on havaittavissa ollut pienoista jalkapallobuumia. Jefimoffin mukaan buumi ei suoranaisesti ole näkynyt koulussa, mutta yleisemmin uusia harrastajia on tullut UPK:n juniorijoukkueisiin.

Jefimoff toimi viikon ajan koulun pääohjaajana. Hänellä oli apunaan viisi nuorta apuohjaajaa, jotka pelaavat UPK:n joukkueissa. Jefimoff oli tyytyväinen viikon antiin.

– Kaikki meni loistavasti! Lapsilla oli hauskaa eikä kukaan loukannutkaan viikon aikana, Jefimoff iloitsee.

Jalkapallokoulu on tarkoitus järjestää jälleen ensi kesänä.