UTU:n laulut syntyvät vaikka koiralenkillä

0
Tuuli Tuominen on aina pitänyt Uudenkaupungin postikorttimaisemista.

Tuuli Tuomisen eli UTU:n ensimmäinen single julkaistiin heinäkuun alussa. 24-vuotias Tuominen on uusi artisti, mutta taustalla on pitkä taival musiikin parissa.

– Tätä on odotettu tosi monta vuotta. Kymmenisen vuotta olen kirjoittanut kappaleita ja koko ajan on ollut mielessä, että ennen pitkää julkaisen musiikkia. Olen odottanut oikeaa hetkeä, Tuominen iloitsee.

Uusikaupunkilaislähtöisen Tuomisen 2.7. julkaistu kappale En aio jäädä äänitettiin Antti Korhosen Popverstaan studiossa Jyväskylässä.

– Kävin esittäytymässä ja laulamassa. Sovittiin, että ruvetaan yhdessä tekemään hommia, Tuominen kertaa.

Korhonen ja Tomi Fröberg työskentelevät Tuomisen kaltaisen artistien tuottajina. Kyseessä ei ole levy-yhtiö, vaan julkaisut tehdään omakustanteena.

Tuominen on viihtynyt musiikin maailmassa pienestä pitäen. Jo 5–6-vuotiaana hän aloitti pianon soiton Vakka-Suomen musiikkiopistossa.

–  Leena Anto oli minun ensimmäinen opettajani. Hän on ollut todella tärkeä, hän toi musiikin ilon ja kannusti eteenpäin.

Kehuja saa myös toinen opettaja Sirke Ruikkala , joka aina kannusti Tuomista jatkamaan, harjoittelemaan ja inspiroi kirjoittamaan omaa musiikkia.

Tuominen on esiintynyt pienestä pitäen, mutta erityisesti Ruikkalan ja Teresa Sinisalon musikaalien avulla hän pääsi ensimmäistä kertaa kartuttamaan esiintymistaitojaan, mistä hän on kiitollinen musiikkiopistolle.

– Musikaaleissa sain esiintymiskokemusta ja opin, miten esiinnytään. Nimenomaan musikaalit olivat parhaita asioita musiikkiopistossa.

3. luokalta eteenpäin Tuominen kävi musiikkiluokkaa aina peruskoulun loppuun asti, kunnes jatkoi Turun Puolalanmäen musiikkilukioon, josta valmistui vuonna 2016.

Sen jälkeen opinnot jatkuivat Turun konservatoriossa, jossa klassinen piano vaihtui pop/jazzpianoon. Ammatillista lisäkoulutusta hän haki parin vuoden ajan vielä Oulun konservatoriosta, kunnes muutti Jyväskylään.

Viimeiset neljä, viisi vuotta hän on opiskellut laulua. Uudessakaupungissa opetusta on antanut Granger Simmons .

– Hän on ollut todella tärkeä tukija, olen saanut häneltä rohkeutta ja itseluottamusta lähteä laulamaan muidenkin kuullen.

Musiikkiopiston jälkeen Tuominen on esiintynyt jonkin verran ja opintojen puitteissa pianistina paljonkin, mutta varsinaiset omat keikat ovat vielä tekemättä. Tuominen paljastaa, että yksi esiintyminen Uudessakaupungissa on jo sovittu, mutta ei halua kertoa siitä vielä enempää.

– Odotan keikkoja innolla, mutta nyt on vasta eka single ilmestynyt. Ehkä sitten, kun on koko levy ja enemmän omaa musiikkia julkaistuna.

Esikuvakseen Tuominen mainitsee Olavi Uusivirran ja on löytänyt samankaltaisuutta myös Behmistä . Hän ihailee lisäksi britti Tom Odellia , joka Tuomisen tavoin säestää lauluaan pianolla.

– Piano tulee kuulumaan omassa musiikissani.

Ensimmäinen single on ilmestynyt, mutta lisää on jo tulossa. Seuraavaa julkaisua voi odottaa jo lähitulevaisuudessa ja kokonaisen levynkin teko aloitetaan syksyllä.

– Sävellykset ja sanoitukset löytyvät. Kymmenessä vuodessa olen ehtinyt tehdä paljon.

Pelkkää poppia ei välttämättä ole odotettavissa. Samankaltainen linja levyllä kuitenkin lienee.

– Laulujen aiheita en kommentoi. Kuulija saa itse miettiä, mitä kuulee, Tuominen sanoo, mutta jatkaa:

– Tästä kappaleesta En aio jäädä voin kertoa, että olin lukion 3. luokalla. Eka säkeistö tuli mieleeni Leijonapuiston vieressä, kun olin koiran kanssa lenkillä. Äänitin laulun heti kännykkään.

Laulut tulevat usein samalla tavalla hänen mieleensä. Sävellyksessä paras keino on etsiä, kunnes löytää.

– Toistaa, toistaa, toistaa, kunnes kappale alkaa kasvaa ja löytää, että näin se menee, Tuominen kuvailee.

Hänelle omien laulujen esittäminen on tärkeää, ja siksi television laulukilpailut eivät ole koskaan houkutelleet.

– En halua kilpailla laulamisessa ja niissä pitäisi laulaa covereita. Minulle on tärkeää, että on omia lauluja.

Laulujen äänittämisen lisäksi uutta on ollut esimerkiksi promokuvien ottaminen. Niitä voi ihailla UTU:n sosiaalisen median sivuilla sekä levyn kannessa. Fyysistä levyä ei singlestä tehty, mutta kenties tuleva albumia voi ostaa cd-levynä suoratoistopalveluiden lisäksi.

Tuuli Tuomisen artistinimi UTU muodostuu hänen oman nimensä kirjaimista. Tuuli-niminen artisti on jo olemassa, eikä hän välttämättä muutenkaan olisi halunnut esiintyä etunimellään.

Tuulin tavoin UTU tuo mieleen luonnon. Luontoa löytyy myös Tuomisen nykyisestä asuinkaupungista Jyväskylästä, mutta kotikaupunki Uusikaupunki on aina mielessä.

– Kovasti kaupunki vetää puoleensa. Kova on aina ikävä, parin viikon lomaa viettävä Tuominen hymyilee.