Vemo’s myy Vakka-Suomen alueen lähituotteita

0
Hyllyt ovat toukokuusta lähtien täyttyneet nopeaa vauhtia Susanna Mäntylän omistamassa puodissa. Kuvasta puuttuu toinen omistaja Marianne Mäntylä.

Vehmaan Vinkkilän Grillikahviossa yhdeksän vuotta yrittäjinä toimineet siskokset Susanna Mäntylä ja Marianne Mäntylä ovat suosineet grillillä lähituotteita raaka-aineina. Vakka-Suomesta peräisin olevien lähituotteiden suuren määrän innoittamana siskokset alkoivat pohtia oikean lähituotepuodin avaamista.

Toukokuussa Mäntylöiden ajatukset realisoituivat, kun vanhan kyläkauppakiinteistön paikalle avattiin lähituotepuoti Vemo´s.

– Alun perin suunnittelimme avaavamme puodin grillin yhteyteen, mutta sitten tämä karkasi vähän käsistä, siskoksista paikalla ollut Susanna Mäntylä naurahtaa.

Koronapandemian tuoma epävarmuus lähialueen yrityselämään ja ihmisten jaksamiseen innosti Mäntylöitä tekemään oman vastaiskunsa koronalle.

– Tuntui siltä, että kyläraitti hiljenee, niin tuli sellainen olo, että jotain piti tehdä.

Vemo´sissa korostuu Vakka-Suomen alueen laaja lähituotteiden saatavuus. Tarjolla on tällä hetkellä 55:n eri toimijan tuotteita ja lisää mahtuu.

Tuotteita on laidasta laitaan. Myytävänä on muun muassa lihatuotteita, kahvia, maitotuotteita, vihanneksia ja leivonnaisia.

Vemo´s ei rajoitu pelkästään elintarvikkeisiin, vaan paikallisten yrittäjien ja yksityishenkilöiden kautta tarjolla on myös villavaatteita, käsityötä, sisustustuotteita ja monenlaista lahjatavaraa.

Tilan seiniä koristaa taidenäyttely. Näytillä on viiden eri taiteilijan valokuvataideteoksia. Näyttelyt eivät ole vaihtuvia, ja asiakas voi halutessaan ostaa mieleisensä taulun.

– Tosi laajasti löytyy tuotteita. Tämä hiukan yllätti, kuinka paljon tästä läheltä löytyy mahtavia ja hienoja tuotteita.

– Tarkoitus on tuoda kaikki se paikallinen osaaminen lähialueilta yhteen samaan tilaan, Susanna kiteyttää.

Puodin yhteydessä toimii kahvio, josta saa täytettyjä leipiä ja leivonnaisia, joissa on käytetty lähialueen raaka-aineita.

Puodilla yrittäjät haluavat viestiä asiakkaiden tietoisuuteen lähituotteiden suosimisen tärkeyttä.

– Viestinämme on se, kuinka tärkeää on ostaa oman alueensa tuotteita ja tukea samalla paikallista pienyrittäjiä, Susanna ilmoittaa.

Mäntylöiden mukaan viesti on mennyt perille. Lähituotteiden käyttö on nouseva trendi ja Vemo´sissa on huomattu asiakkaiden suunnalta tietynlaista buumia.

– Näyttää siltä, että lähiruuat ovat tulleet jäädäkseen. Ja se on ihanaa, että ihmiset ovat valmiita näkemään hiukan vaivaa siitä, että ruuat ostetaan läheltä.

Toukokuun alusta lähtien avoimena ollut Vemo´s on auki viitenä päivänä viikossa. Reilun kahden kuukauden avoinna olon aikana ihmiset ovat ottaneet lähituotepuodin hyvin vastaan.

– Paikalliset ovat ottaneet paikan omakseen. Yritämme rohkaista asiakkaita antamaan palautetta kaupastamme ja tarjolla olevista tuotteista, jotta voimme parantaa valikoimaa ja asiakaskokemusta.

Susanna Mäntylä kiittelee ihmisiä ja muita yrityksiä, jotka haluavat auttaa kaupan kehittämisessä esimerkiksi mainosten jakamisessa. Tunnustuksen hän haluaa antaa myös kaikille yrityksille, jotka ovat antaneet tuotteitaan myytäväksi.

Puodin tulevaisuus on vielä auki, koska suuri suosio yllätti omistajat. Varmuudelle Vemo’s on auki syyskyyn loppuun asti.

– Syksyn aikana selviää paljon asioita. Uskon, että kysyntää kaupalle olisi myös jatkossa.