Vierasvenesatamassa on vilkas kesä – Santtion leirintäalueen suosio kasvussa

0
Uudenkaupungin vierasvenesatamassa on tänä kesänä tähän mennessä ollut muutama yö, kun kaikki paikat ovat olleet täynnä.

Kaupungin vierasvenesatamassa on käynyt vilkkaasti veneilijöitä tänä kesänä. Toistaiseksi veneilijöitä on kuitenkin käynyt vähemmän kuin viime kesänä ja satama on ollut viimeistä paikkaa myöten täynnä vain muutamana päivänä.

– Yöpymisten määrä näyttää silti hyvältä ja heinäkuun puolivälissä käynnistyi vilkkain kesäsesonki, vierasvenesataman toiminnasta vastaava Tapio Pääkkö kertoo.

Pääkön mukaan veneilijät alkavat liikkua enemmän juhannuksen jälkeen ja sesonki alkaa hiipua jo hetki ennen koulujen alkamista.

– Tuntuu, että kesäkausi lyhenee koko ajan, mutta säät tietenkin ratkaisevat paljon, Pääkkö lisää.

Viime vuosi oli Uudenkaupungin vierasvenesatamassa paras vuosi pitkään aikaan. Tämäkin vuosi on jo osoittautumassa paremmaksi kuin pari–kolme vuotta ennen koronaa.

– Kaupunginlahden rannan vierasvenesatamassa on noussut vähän ongelmaksi se, että meillä on kovin vähän paikkoja, joihin 15-metrinen vene mahtuu. Suuret veneet eivät ole enää niin harvinaisia kuin vaikkapa 10 vuotta sitten. Suuret 20-metriset moottoriveneet ovat myös ongelma, koska ne haluttaisiin kylkikiinnitykseen ja meillä ei ole sellaisille tilaa, Pääkkö toteaa.

Hän on ohjannut suuret moottoriveneet uudelle Möljälle, koska Kimmo Hotasella on kolme suuren aluksen kylkikiinnityspaikkaa. Välillä niihin mahtuu ja toisinaan ei.

– Välillä tarjoamme ratkaisuksi myös Salmeria, mutta monen mielestä se on liian kaukana keskustasta. Pitäisikin miettiä kaupungin kanssa jokin ratkaisu tähän isompien veneiden pulmaan, mutta helppoa se ei ole, Pääkkö pohtii.

Tänä vuonna Pääkkö on viettänyt vierasvenesataman sijaan enemmän aikaa Santtiorannan leirintäalueella, koska toiminta siirtyi kesän alussa hänen vedettäväkseen.

– Santtiorannan toiminta on lähtenyt liikkeelle vielä paremmin kuin odotin. Mökkien käyttöaste on käytännössä 100 ja karavaanarialueellakin on ollut vilkasta, mutta aina jostakin on autoille vielä paikka löytynyt. Tämä kaikki ilahduttaa minua kovasti, Pääkkö kuvailee.

Myös telttailijoita on ollut enemmän kuin Pääkkö olisi edes kuvitellut. Alkukauden tuotto tuli vielä Santtion kahvilatoiminnastai, mutta heinäkuu on osoittautunut jo leirintäalueenkin puolesta todella hyväksi ja uusi yrittäjä on saanut paljon kiitosta.

– Tieto alueen yrittäjän vaihtumisesta on levinnyt karavaanaripiireissä nopeasti ja saamme kiitosta esimerkiksi sosiaalitilojen siisteydestä sekä siitä, että paikka avataan ja suljetaan joka aamu ja ilta samaan aikaan. Panostus palveluun ja puitteisiin on kannattanut, Pääkkö lisää.

Alueella on käynyt vieraita ympäri Suomen sekä ulkomailta, mutta myös paikalliset ovat löytäneet paikan.

– Moni paikallinen on ottanut miniloman ja he ovat tulleet 1–2 yöksi Santtioon viettämään hieman erilaista arkea. Tuntuuhan se lomalta, kun kodin askareet jäävät pois ja ruokaa tehdään nestekaasulla. Tiskit hoituvat käsin ja välillä voi käydä uimassa, Pääkkö pohtii.

Santtiorannan leirintäalueen oli alkukesän suunnitelmien mukaan tarkoitus olla auki elokuun loppuun, mutta hyvin käynnistynyttä kautta jatketaan syyskuun loppuun asti.

– Opettelemme tätä hommaa vielä, mutta toivomme, että ulkomaalaisiakin vierailijoita piisaisi vielä syksylle asti, Pääkkö lisää.

Bonkissa ja kaupungin museoissa riittänyt kävijöitä

Kotimaanmatkailun suosion kasvu näkyy myös kaupungin muissa matkailukohteissa. Esimerkiksi kaupungin omistamassa Wahlbergin museotalossa on ollut kesä-heinäkuun ajan viime kesää vilkkaampaa. Museoavustaja Annukka Markela-Välimäki arvioi, että väkeä olisi käynyt tasaisesti enemmän myös merimiehen kotimuseossa, luotsimuseossa ja Kalannin museossa.

– Pikkumuseoissa toisena päivänä saattaa käydä muutama henkilö, mutta seuraavana päivänä kävijämäärät ovat useissa kymmenissä eli kyllä niissäkin nousua on, Markela-Välimäki kertoo.

Kaupungin päämuseossa eli Wahlbergin museotalossa käy jatkuvasti väkeä. Opastukset ovat tiistaisin ja torstaisin, mutta muinakin päivinä turisteja on käynyt kiitettävästi tutustumassa perusnäyttelyyn ja rauhan juhlavuoden näyttelyyn.

– Kesäksi on tulossa hyvät kävijämäärät, Markela-Välimäki uskoo.

Myös Kaupunginlahden rannassa sijaitsevassa Bonk-keskuksessa on riittänyt väkeä pitkin kesää. Tänä kesänä sinne on palkattu aiemman neljän kesätyöntekijän sijaan viisi.

– Viime vuonna oli Bonkin ehdoton ennätysvuosi koko sen historian aikana. Ihan siihen emme yllä tänä kesänä, mutta kävijöitä on selkeästi enemmän kuin aikaa ennen koronaa, museon toiminnasta vastaava Tuija Talvitie kertoo.

Bonkin kesäkausi käynnistyi perinteiseen tapaan melko hiljaisesti, mutta kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti ja heinäkuu on osoittautunut jo paikoin ruuhkaiseksi.

– Emme tänäkään vuonna ole ottaneet vastaan ryhmävieraita koronarajoitusten takia, joten hyvä yksittäisten kävijöiden kausi tasapainottaa ryhmäkävijöiden puuttumista. Olemme silti voiton puolella, joten ei voi olla kuin tyytyväinen, Talvitie lisää.