Viihtyisä ympäristö vetää yrittäjiä

0

Kaupunginlahden ranta-alueita on kehitetty suunnitelmallisesti viime vuosina. Rannan kunnostustyöt alkoivat vuonna 2014 lahden pohjukasta ja tänä vuonna uudistusvuorossa oli venelaitureitten ranta-alue.

Kaikkein vaikuttavin osuus valmistui 2019, kun Kaupunginlahden rannan uusi kiveys metallilaattoineen, Tukholma-, Lontoo- ja Kööpenhamina-laiturit sekä digitaaliset näytöt saatiin Sorvakonsillan ja Pakkahuoneen välille. Tämä osuus antoi Kaupunginlahden rannoille hienon, viimeistellyn silauksen.

Vaikka Kaupunginlahden rannat ovat selvästi kaunistuneet, kaikkia tämäkään uudistus ei ole miellyttänyt. Kritiikkiä on esitetty niin kustannuksista kuin siitäkin, että rannat on tehty ”vain matkailijoita” varten.

Kaupunki ei ole kuitenkaan maksanut kaikkia kustannuksia, vaan professori Mauno Vannaksen säätiö on tukenut merkittävällä tavalla rantojen kustannustöitä. Kaupunki on jopa myöntänyt, että ilman tätä tukea rakentaminen ei olisi ollut edes mahdollista. Kokonaisuudessaan rannan korjaus- ja viimeistelytyöt ovat maksaneet noin kuusi miljoonaa euroa, josta säätiön osuus on ollut puolet.

Sekin on jo huomattu, ettei rantojen kunnostustyö palvele vain matkailijoita. Alueella viihtyvät myös kaupungin omat asukkaat. Kunnostustyö alkaa tuottaa kaikin puolin tulosta, sillä myös yrittäjät ovat kiinnostuneet alueesta. WSP Kaupunkiarkkitehtien vuonna 2019 tekemän selvityksen mukaan rannan yrittäjät olivat investoineet toimintaansa viiden vuoden aikana noin neljä miljoonaa euroa. Yrittäjäkyselyn mukaan ranta-alueen uudistus oli lisännyt alueella liikkuvien ihmisten määrää ja sitä kautta myös ravintoloiden ja kahviloiden asiakasmäärät olivat kasvaneet. Tänä vuonna rantaan on avattu yrittäjävetoisina padelkentät ja sen tarjoiluterassi, kaljaasi Olgalle kesäkahvila ja skeittipuistoon saatiin tällä viikolla hot dog -ruokakärry.

Kaupunki on aloittamassa seuraavaksi Alisenkadun remontin syksyllä. Myös sen tavoitteena on keskustan elävöittäminen. Kaupunginlahden rantojen kunnostustyö osoittaa, että muutosta voidaan saada aikaan, mutta se vaatii hyvää suunnittelua ja myös investointeja. Ympäristön viihtyisyydellä on suuri merkitys.

Teija Uitto