Ei kai ihan kylmiltään sentään

0

Uusi valtuustokausi alkaa haastavissa tilanteissa niin asioiden kuin päätöksenteonkin osalta. Runsas viikko sitten valitut lautakunnat tekevät alkusyksystä esityksensä kaupungin talousarvioksi ja -suunnitelmaksi ensi vuodelle. Viime kauden kaupunginhallituksen kesäkuussa hyväksymässä aikataulussa lautakuntien esitysten tulee olla valmiit 4.10.2021 mennessä.

Tultuani maanantaina valituksi kaupunginhallituksen edustajaksi opetus- ja kasvatuslautakuntaan sain seuraavana päivänä tiedon toimielimen ensimmäisestä kokouksesta: se on niinkin myöhään kuin 22.9.2021!

Pari koesoittoa ja tutustuminen kaupungin julkaistuihin esityslistoihin kertoo sen, että todennäköisesti kaikki muutkin lautakunnat ensimmäisessä kokouksessaan, tutustuessaan samalla uusiin kollegoihinsa ja viranhaltijoihin, tekevät kertaistumalta päätökset toimialansa merkittävimmästä ja laajimmasta asiasta vuoden 2022 ajaksi.

Ensikertalainen ei kai tällaisessa tilanteessa voi muuta tehdä kuin kylmiltään hyväksyä viranhaltijaehdotukset sellaisenaan ja näin on neljännes toimialakaudesta samalla lyöty kiinni.

Vielä on jotain tehtävissä, mutta aikaa ei ole yhtään enää hukattavissa. Siksi näin lehden välityksellä esitän, että uudet ja kokeneemmat päättäjät kutsutaan lautakuntatasolla välittömästi koolle perehtymään toimialaansa esim. edellisen vuoden talousarvioprosessin ja -päätösten avulla.

Lautakuntien esittelijöillä ja toimialan muilla johtavilla viranhaltijoilla on tähän riittävä osaaminen. Näin uudet talousarvioprosessit ja muu päättäjätyö saavat alusta alkaen sen demokraattisen arvon, mikä niille kuuluu.

Seppo Nikula

kaupunginhallituksen jäsen (kok)