Ei tullut Rauman rauhaa, tuli Uudenkaupungin rauha

0
Rauno Luttisen maalaus Uudenkaupungin torista.

Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 300 vuotta siitä, kun Suuren Pohjan sodan ja isovihan päätteeksi solmittiin Uudenkaupungin rauha. Tämä Ruotsin ja Venäjän välillä 30.8.1721 solmittu rauha on yksi merkittävimpiä rauhansopimuksia Euroopan historiassa ja kansainvälisestikin tunnettu. Sen tuloksena Ruotsin suurvalta-asema heikkeni, kun Suomen alueesta irrotettiin Viipuri ja Karjalan kannas Venäjälle, suunnilleen nykyistä Suomen ja Venäjän rajaa myöten.

Rauha allekirjoitettiin Uudenkaupungin torilla, rauhan solmimista varten erikseen pystytetyssä talossa. Allekirjoitusta olivat edeltäneet pitkät ja vaikeat neuvottelut. Ne olivat pitkälti seurausta Ruotsin epärealistisesta tavoitteesta säilyttää Viipuri Ruotsin omistuksessa, mihin venäläiset eivät suostuneet. Kun Ruotsin ja Englannin liitto Venäjää vastaan sittemmin kaatui, Ruotsi huomasi tulleensa pahasti uhatuksi Venäjän taholta. Rauha oli Ruotsin ainoa mahdollisuus.

Osaltaan rauhanneuvotteluja pitkitti neuvottelupaikan valinta. Ruotsalaiset ehdottivat, että neuvottelut aloitettaisiin Suomen puolella Turussa.

Venäläiset eivät kuitenkaan hyväksyneet tätä, koska Turku ”oli kenraalikuvernöörikunnan pääkaupunki, täynnä armeijan varastoja ja muutenkin ahdas”. Venäläiset ehdottivat tästä syystä neuvottelujen pitopaikaksi Uuttakaupunkia tai Raumaa. Valinnan suoritti Ruotsin valtaneuvosto Uudenkaupungin hyväksi. Tarkkaa syytä tähän päätökseen ei ole löytynyt. Ainakin eräs tekijä oli Uudenkaupungin sijainti lähempänä Tukholmaa ja Turkua. Tukholmasta oli lisäksi suojaisampi meriyhteys Uuteenkaupunkiin kuin Raumalle. Uusikaupunki ja Rauma olivat tuolloin asukasmääriltään ja pinta-aloiltaan suunnilleen yhtä suuria.

Rauma oli kuitenkin välillisesti mukana rauhanneuvotteluissa. Ruotsin toisena pääneuvottelijana toimineen valtaneuvos ja kreivi Johan Lilienstedtin isä oli raumalaissyntyinen kirkkoherra Paulus Simonis Raumannus ja isoisä Rauman raatimies Simo Paavalinpoika.

Rauno Luttinen