Ellen Kuusio on positiivisesti yllättynyt armeijasta

0
Säkylässä armeijaa käyvä Ellen Kuusio rentoutuu lomalla Uudessakaupungissa.

19-vuotiaalla Ellen Kuusiolla on käynnissä ainutlaatuinen vuosi. Kesäkuun alussa hän valmistui ylioppilaaksi ja heti heinäkuussa oli ison muutoksen aika. Kuusio lähti suorittamaan naisten vapaaehtoista asepalvelusta Säkylän Huovinrinteelle.

Ensimmäiset ajatukset armeijaan lähdöstä muodostuivat yläkoulun aikana.

– En aluksi ajatellut kauhean vakavasti sitä, että lähtisin. Se oli lähinnä sellaista on/off-ajattelua. Minulla on ystäviä, jotka ovat suorittaneet asepalveluksen ja vaikka he kertoivat sellaisia juttuja, jotka saivat epäröimään, niin he myös kannustivat minua lähtemään, Kuusio taustoittaa.

Ystävät ja sukulaiset saivat lopullisesti Kuusion sitoutumaan armeijaan lähtöön. Rohkaisujen lisäksi ajatukset tasa-arvosta olivat tärkeitä Kuusiolle.

– Isä ja mummoni rohkaisivat minua ja he pitivät sitä tosi hienona juttuna. On ollut hienoa kertoa omia kokemuksiani sukulaisilleni lomalla, Kuusio iloitsee.

Kuusio suorittaa palvelustaan Porin prikaatin suojelukomppaniassa. Kuusion tavoitteena on suorittaa 347 vuorokauden palvelus, mikä tarkoittaisi aliupseerikurssille osallistumista.

– Minua kiinnostaisi suojelutiedustelu. Se voisi olla minun juttuni, koska olen kiinnostunut kemiasta ja biologiasta, joten minusta voisi saada eniten hyötyä siinä hommassa, Kuusio pohtii.

Reilun kuukauden päivät Säkylässä viettänyt Kuusio on tykännyt olostaan armeijassa. Ohjeistus tehtäviin ja armeijan järjestykseen on kerrottu alokkaille selkeästi, joten oleminen siellä on tehty helpoksi.

– Oppitunneilla on tehty selväksi, mitkä ovat yksittäisen taistelijan vastuut ja oikeudet.

Kehuja Kuusio antaa oman komppaniansa henkilökunnalle ja alikersanteille.

– Ne ovat tosi asiallisia ja selvästi osaavat työnsä. Vaikka on paljon opittavaa, niin huomaa, että he haluavat auttaa meitä ja heitä kiinnostaa meidän oppiminen, Kuusio ylistää.

– Siellä on hyvä olla ja siirtyminen siviilistä armeijaelämään on ollut mutkatonta.

Naisena armeijassa oleminen ei ole Kuusion mielestä ollut mitenkään ihmeellistä. Käyttäytyminen ja suhtautuminen on ihan normaalia naisia kohtaan.

– En ole ensimmäisten viikkojen aikana kohdannut ennakkoluuloja, Kuusio kertoo.

Naisalikersanttien puuttuminen omasta komppaniasta sen sijaan hieman harmittaa.

– Kun meillä ei ole omaa naisalikersanttia meidän tuvassa, niin saattaa olla, että jokin tieto ei kulje meille niin hyvin, kuin muille tuville, Kuusio mainitsee.

Koronapandemian takia Puolustusvoimissa on käytössä erilaisia lomakäytäntöjä, joissa kiinnioloaikaa varuskunnissa on lisätty, mutta samalla lomia pidennetty.

Kuusio on haastatteluhetkellä lomalla viimeistä päivää. Loman jälkeen alkaa kahden viikon kiinnioloaika, johon sisältyy myös sotilasvalatilaisuus 13. elokuuta.

Pitkät kiinnioloajat eivät ole toistaiseksi haitanneet Kuusiota. Päinvastoin Kuusio näkee niissä hyviä mahdollisuuksia.

– Näen pidemmät lomat ja kiinnioloajat hyvänä asiana, koska pitkän loman aikana voi kunnolla rentoutua, ja tehdä myös jotain perheen ja ystävien kanssa.

Toivon mukaan Kuusio on Puolustusvoimien palveluksessa ensi kesään saakka. Armeija tarjoaa hänelle välivuoden, ja samalla tulevaisuuden siirtoja tulee pohdittua.

– Armeija antaa mahdollisuuden tutkia omia ajatuksia siitä, mitä haluaisi tehdä tulevaisuudessa. Voi olla, että pidän toisen välivuoden, mikäli sopivaa opiskelupaikkaa ei vielä löydy, Kuusio pohtii.

Kuitenkin konkreettisia suunnitelmia on jo tehty ensi kesälle.

– Minulla on tiedossa ensi vuodeksi kesävaihto ulkomaille. Ja mikäli tilanne sallii, niin haluaisin matkustella sen vaihtojakson jälkeen vähän enemmänkin, Kuusio päättää.