Erikoisia elämyksiä Napapiiri-Jukolasta

0
Kalannin Mikko Raula suunnisti avauksen Rovaniemen Jukolassa ja Pyhärannan Sirja Karru Venlojen viestissä.

Viikonlopun Napapiiri-Jukolan suurta viestisuunnistusta mainostettiin tavanomaisen yläpuolella olevaksi tapahtumaksi. Paikalle matkanneet vakkasuomalaiset saivat kokea erikoisia elämyksiä vaaramaastoissa ja kuntoilijoille suunnistaminen oli perin vaativaa.

Lauantaiseen Venlojen viestiin Mäntyvaaran raviradalta starttasi lopulta 782 joukkuetta, joista 90 jäi vajaaksi, hylättiin tai keskeytti vaativassa maastossa. Metsässä oli epätasaista maastopohjaa ja märkiä avosoita sekä vaikeita rastipisteitä. Kompassin käyttö suunnistamisessa oli arvossaan.

MS Parmaa edustava kalantilainen Elsa Ankelo oli Venloissa eturivin kilpailija, joka suoriutui avauksesta mainiosti. TV-näkyvyttä tuli runsaasti ja oikein hyvällä juoksulla vaihdossa sijoituksena 17. tila.

Seuran viestiä jatkoivat Tuulia Viberg , vaihdossa viides ja yllättäen edustukseen joutunut Anni Heikkonen , vaihdossa 44. tila. Ankkuriksi siirretty Enni Jalava nosti Parman maalin 33. tilalle. Erityisesti yhdeksän kilometrin lenkin loppu sujui hyvin.

Vakkarastilaisista Sirja Karru suunnisti Sauvon Urheilijoissa avauslenkin, jolla pohjoisen maisemia tuli katseltua vajaat kaksi tuntia. Hannele Knaapisen ja Sointu Fräntin jälkeen ei jatkajaa sitten löytynyt, joten yhteisaikaa ei tullut.

Samoin vaille loppulenkkien suunnistajia jäi Laitilan Jyskeen ja Vakka-Rastin vahvistettu kokoonpano Jukolassa. Mikko Raula , Laura Portin , Asmo Vuorenpää , Timo Penttilä ja Pentti Karru summasivat kymmenen tunnin yhteisajan vesisateessa ja pimeässä metsässä.

Kalannin Timo Penttilälle Jukola oli 46. perättäinen. Viime vuosi jäi tietysti väliin kaikkien muiden tapaan, kun viestiä koronan takia siirrettiin vuodella. Timon juniorina alkanut ketju on kunnioitettava ja jatkumoa on ollut miltei Vakka-Rastin 50-vuotisen historian ajan.

Napapiiri-Jukolassa otsalamppujen valomeri oli alussa valtava ja kiiltomato metsässä erikoinen ilmiö. Yöradat oli alun perin tehty valoisaan kesäyöhön eikä niitä ollut helpotettu muuttuneeseen ajankohtaan. Kun vielä tälle vuodelle poistettiin heijastimet rasteilta, oli etsintäsavotta valmis.

Jukolan kilpailullisesta vaativuudesta kertoi se, että yli 200 joukkuetta jäi taipaleelle ja hyväksytyn tuloksen sai 749 seitsikkoa. Molempien viestien voitot menivät Ruotsiin.

MS Parman ykkönen ilman vakkasuomalaisia juoksijoita sijoittui pettymykseksi vasta 32. tilalle. Ensi vuotta markkinoinut Lukkari-Jukola 2022 -tiimi sijoittui 387. tilalle. Miesten viestiin Vakka-Suomesta ilmoittautuneet Kustavin Ahto ja Nousiaisten Alku eivät startanneet ollenkaan.

Venloissa lyhimmät osuudet olivat noin kuusi kilometriä ja Jukolassa yli yhdeksän kilometriä. Miesten viesti oli historiassa toiseksi pisin. Vain Laitilassa vuonna 1985 kokonaismatka on ollut pidempi, paljon yli 88 kilometriä.

Ensi kesäkuussa Lukkari-Jukola suunnistetaan Mynämäen urheilukeskuksesta. Tarjolla on tuttuja avokalliomäkiä ja perinteisempää Uudenkaupungin seudun suunnistusta. Ei tietysti liian helppoja haasteita, mutta kannustavampaa osallistumisen tavoitetta, varsinkin kuntoilijoiden joukkueille.

Veijo Viitanen,
kuvat: Pentti Karru