Hammashoitola muuttaa vihreään taloon – edessä kolmen viikon sulku

0
Jothava terveyskeskushammaslääkäri Pälvi Niemi (vas.) ja vastaava hammashoitaja Tiina Arvonen kävivät viime viikolla tutustumassa vielä viimeistelyä vaille oleviin vihreän talon eli tulevan B-talon hammashoidon tiloihin.

Kaupungin keskushammashoitola muuttaa seuraavan kolmen viikon aikana remontoituihin tiloihin Välskärintien vihreään taloon. Keskushammashoitola on siis suljettuna elokuun loppuun asti.

– Suun terveydenhuollon päivystys toimii sinä aikana Pankkitiellä Kalannin hammashoitolassa ja siellä hoidamme akuuttitapauksia, eli hammassärkyjä, lohkeamia ja ienongelmia, U-soten johtava terveyskeskushammaslääkäri Pälvi Niemi kertoo.

Muuton takia osa keskushammashoitolan potilasajoista on seuraavien viikkojen ajalta siirretty myöhemmäksi.

Välskärintien kolmekerroksinen vihreä talo tunnetaan jatkossa B-talona. Alun perin kiinteistö on rakennettu psykiatriseksi sairaalaksi ja viimeisimpänä siinä on ollut toimistotiloja.

Ensimmäiseen kerrokseen asettuu kaupungin hammashoitola ja toiseen kerrokseen vanhuspalveluiden Kuunari-osasto. Taloon tulee myös kaupungin kotouttamisyksikkö.

– Kalusteasennukset alkavat ensi viikon alussa. Remontti ja muutto ovat viivästyneet koronan takia pariin otteeseen, mutta kokonaisuus on nyt loppusuoralla, kaupungin kiinteistöpäällikkö Rami Arola toteaa.

Uusikaupunki Sport City Oy osti vihreän talon kiinteistön vuonna 2018 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä ja nyt se on vuokrattu kaupungin terveyspalveluiden käyttöön kymmeneksi vuodeksi. Kaupunki päätti vuokrasopimuksen teosta syksyllä 2019. Silloin sovittiin, että noin 2 300 neliön kiinteistön vuosivuokra on runsaat 331 000 euroa. Kiinteistössä on tehty purku- ja kunnostustöitä vuodesta 2019 lähtien.

– Vihreän talon ympärillä olevat telineet poistetaan ensi keskiviikosta alkaen. Silloin ulkopinta on jo kunnostettu ja maalattu. Materiaalien saatavuus on ollut iso ongelma. Muutenkin korona on vaikuttanut töiden edistymiseen, koska urakoitsijat eivät päässeet Virosta Suomeen, Anders Sikkal Uusikaupunki Sport Citystä kertoo.

Taloon uusittiin myös alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen salaojat sekä katto, joten se venytti aikataulua vielä lisää parilla kuukaudella. Sikkalin mukaan uusien paikallisten urakoitsijoiden löytämiseen meni kuutisen viikkoa, mutta sen jälkeen työt ovat edenneet joutuisasti.

– Tällainen vanha kivirakennus on oikeasti hyvä talo. Seinät ovat metrin paksuisia ja sisällä on ollut viileää työskennellä kovimpienkin helteiden aikana, Sikkal huomauttaa.

Perjantaina kiinteistöön asennettiin lukot ja ovien kahvat. Viikonlopun aikana kiinteistössä tehdään paneelien asennuksia sekä tilojen siivousta.

– Tiloissa on tehtävä vielä esimerkiksi käyttökokeita ennen kiinteistön luovutusta. Luovutukseen on vielä pari viikkoa, Niemi lisää.

Suun terveydenhuolto saa vihreään taloon aiempaa isommat tilat. Vanhassa terveyskeskuksessa on ollut yhdeksän hoitohuonetta, mutta uusiin tiloihin niitä tulee 14.

– Huoneet näyttävät valoisilta ja ovat aiempaa suurempia, toteaa Niemi.

Fakta

Tilajärjestelyjä hammashoidossa

Suun terveydenhuolto muuttaa terveyskeskuksesta vihreään taloon elokuun aikana.
Sinä aikana akuuttitapauksia hoidetaan Kalannin, Pyhärannan ja Vehmaan yksiköissä.
Myös Taivassalon suun terveydenhuollon yksikkö menee kiinni elokuun aikana.
Yksikkö on kiinni loppuvuoden ajan, kun Taivassalon kunta remontoi tiloja.
Lähde: Pälvi Niemi