Harrastamisen Uudenkaupungin malli käynnistyy kouluissa

0
Harrastamisen Uudenkaupungin malli -hankkeen koordinaattorina toimii Annika Pelto.

Uudenkaupungin kouluihin tulee tänä lukuvuotena uutta harrastustoimintaa. Harrastamisen Suomen malli -hanke on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jolla pyritään lisäämään lasten ja nuorten hyvinvointia tarjoamalla peruskoulun oppilaille maksutonta ja mieleistä harrastustoimintaa koulupäivän yhteyteen.

Uudenkaupungin kaupunki sai 100 000 euron suuruisen avustuksen, jonka avulla voidaan toteuttaa harrastamisen Uudenkaupungin malli. Myös kaupunki osallistuu taloudellisesti hankkeen toteutukseen.

Elokuun alussa hankekoordinaattorina aloittanut Annika Pelto on ensi tehtäväkseen tutustunut hankkeen suunnitelmiin ja toteutuskuvioihin.

Opettajaksi yliopistosta valmistuva Pelto kertoo, että lasten ja nuorten parissa työskenteleminen kiinnosti hakemaan koordinaattorin pestiä.

– Tämä on mielenkiintoinen ja hyvään tarkoitukseen pohjautuva hanke, mihin olin valmis paneutumaan täysillä. Suurin kiinnostus itselläni on lasten ja nuorten harrastustoiminnan sekä hyvinvoinnin kehittäminen.

Harrastuksia tullaan järjestämään tulevan lukuvuoden aikana kaikissa Uudenkaupungin kuudessa koulussa. Harrastustarjonta pohjautuu vuoden 2020 koululaiskyselyn tuloksiin, missä koululaiset ovat saaneet ehdottaa mieluisia harrastuksia.

– Ykkössuosikit oli parkour ja kiipeily. Myös ruuanlaitto kiinnosti koululaisia.

– Kouluihin tulee lisäksi liikunnallinen kokeilukerho, missä pääsee kokeilemaan erilaisia urheilulajeja kuten pallopelejä, pyöräilyä tai frisbeegolfia. Toisessa kerhossa olisi taiteellisia harrastuksia, kuten valokuvausta, teatteria, musiikkia ja kuvataidetta, Pelto lisää.

Kokeilukerhojen harrastukset vaihtuvat kouluissa noin seitsemän viikon välein, ja muut harrastukset jatkuvat viikottain syksystä kesälomaan.

Harrastusten valinnassa on haluttu ottaa huomioon niiden koululaisten vastaukset, joilla ei vielä ole harrastusta.

– Toivomme, että ne nuoret, jotka eivät tiedä, mitkä lajit kiinnostaisi, löytäisivät hankkeen avulla mieluisia harrastuksia, Pelto toivoo.

Korona-aika on yleisesti vähentänyt harrastajamääriä seuroissa. Myös lasten ja nuorten yksinäisyys on koululaiskyselyn mukaan kasvanut pandemian aikana.

Hankkeella pyritään kehittämään yhteisöllisyyttä ja Pellon mukaan olisi tärkeää, että nuoret löytäisivät mieluista tekemistä ja sitä kautta uusia ystäviä.

Toimintaa järjestetään iltapäivisin koulupäivän jälkeen. Alueen koulut ovat Pellon mukaan yhteistyössä mukana, mutta tarkoituksena on saada myös lajiseuroja mukaan toimintaan.

– Yksi vaihtoehto olisi, että seuroista tulisi pelaajia tai alan harrastajia näyttämään esimerkkiä lapsille, Pelto pohtii.

Ohjaajia on eri harrastuksiin haettu keväästä lähtien. Tällä hetkellä Pelto kartoittaa keväällä hakeneita ohjaajia ja samalla myös uusia ohjaajia haetaan lisää.

– Meillä on hyvä määrä ohjaajia jo tiedossa ja nyt elokuun aikana yritämme saada heidän aikataulunsa sopimaan, jotta he pääsisivät mahdollisimman hyvin käymään kouluissa.

Tavoitteena on saada ensimmäiset harrastukset käyntiin syyskuun alussa.

Harrastamisen Uudenkaupungin mallin tavoitteena on Pellon mielestä saada toimiva paketti koululaisten iltapäiväharrastamiselle. Pelto myös tiedostaa, että uudessa hankkeessa halutaan myös lukuvuoden aikana tutkia, mitkä asiat toimii tai mitä voisi kehittää.

– Toivomme, että tällaiselle mallille olisi käyttöä myös seuraavana lukuvuotena. Olisi hienoa, jos mahdollisimman moni koululainen löytäisi uuden harrastuksen hankkeen kautta, Pelto päättää.

Mikäli lajiseuroja ja muita tahoja kiinnostaa yhteistyö hankkeen parissa, Pelto pyytää ottamaan yhteyttä sähköpostilla annika.pelto@uusikaupunki.fi.