Itä-Suomesta länsirannikolle koripallon perässä

0
Valmentaja Teemu Turunen on viihtynyt hyvin Uudessakaupungissa ja uudessa työssään.

Koripallovalmentaja Teemu Turunen kokee olevansa etuoikeutetussa asemassa. 27-vuotiaana hän saa tehdä töitä koripallon parissa ammatikseen.

Sen on mahdollistanut Korihait, joka teki keväällä kahden vuoden sopimuksen lappeenrantalaismiehen kanssa. Vastuualueikseen hän sai edustusjoukkueen apuvalmentajan paikan sekä seuran junioritoiminnan kehittämisen ja juniorivalmentajien auttamisen.

Koripallosta Turunen intoutui alun perin isänsä kautta.

– Pienestä pitäen olen koriksen parissa ollut isäni kautta. Olin aluksi pelaamista vastaan, mutta alakouluikäisenä aloitin harrastamisen, Turunen muistelee.

Teemun isä Mika Turunen valmensi Lappeenrannan NMKY:tä 18 vuotta ja siinä ajassa hän valmensi joukkueen kahteen Suomen mestaruuteen, SM-pronssiin ja kolmeen Suomen cupin mestaruuteen.

Pelaajana Teemu pelasi kasvattajaseuransa edustusjoukkueessa kuuden kauden ajan. Kokemusta karttui niin Korisliigasta sekä divisioona A:sta että B:stä.

Loukkaantumiset ja sairastelut pakottivat Turusen lopettamaan peliuransa. Samalla valmennusura lähti varkain käyntiin.

– Namikan silloinen päävalmentaja Juha Sten laittoi minut tekemään videovalmennusjuttuja ja sitä kautta alkoi kiinnostus valmentamista kohtaan. Sitten kävin junioreita valmentamassa muutaman kerran viikossa ja yhtäkkiä olin A-tyttöjen päävalmentaja, Turunen kertoo.

Turunen nimeääkin Stenin suurimmaksi vaikuttajaksi hänen valmennusurallaan.

Parhaillaan Turunen suorittaa Suomen Koripalloliiton huippukoripallovalmentajatutkintoa, joka on korkein valmentajatutkinto Suomessa. Tutkinto on osoitus siitä, että Turunen on tosissaan valmentajaurastaan.

Turunen on nyt muutaman viikon ajan asunut Uudessakaupungissa, kun työt Korihaissa alkoivat virallisesti elokuun alussa.

Miten lappeenrantalainen itäsuomalainen on sopeutunut länsirannikolle?

– Ei tästä murteesta saa kyllä mitään selvää, Turunen naurahtaa.

Turunen vakavoituu ja kehuu kaupungin olevan kaunis kesäkaupunki.

Korihaiden edustusjoukkueessa työt ovat lähteneet rennosti käyntiin. Harjoituksia on suunniteltu yhdessä päävalmentaja Jarno Nikulan kanssa. Tarkemmat vastuualueet otteluvalmennuksessa selviää, kun kausi lähenee.

– On hienoa, että Jarnon kanssa on voinut keskustella asiasta kuin asiasta. Saa olla eri mieltä ja välillä pitääkin olla eri mieltä, jotta saadaan asiat mietittyä ja sovittua kunnolla, Turunen sanoo.

Seuran junioripuolella Turunen kokee olevansa apukätenä joukkueiden valmentajille. Hän aikoo syksyn mittaan käydä katsomassa joukkueiden harjoituksia ja käydä keskustelua valmentajien kanssa.

– En koe siinä järkeä, että ensin katson harjoituksia ja sitten otan valmentajalta ohjat käsiini ja vetäisin harjoituksia. Itse olen kokenut hyödyllisemmäksi, että seurailen harjoituksia ja sen jälkeen keskustelen valmentajien kanssa, Turunen pohtii.

Turunen odottaa myös, että juniorivalmentajat olisivat rohkeasti yhteydessä, mikäli apuja tarvitaan.

– Ensimmäiseksi haluan tutustua joukkueisiin ja sitä kautta oppia, missä voisin parhaiten auttaa. Ja toivottavasti valmentajilta tulee myös vinkkejä, missä voisin auttaa, Turunen toivoo.

Lokakuussa alkavaan Korisliiga-kauteen valmistautuva Korihait on Turusen mielestä yhteishengeltään hyvin hiottu nippu nälkäisiä pelaajia. joilta voi odottaa paljon.

– Meillä on joukkue täynnä hyviä tyyppejä! Odotan, että me pystymme tosissamme kilpailemaan muiden kanssa. Vaikka tuloksellisesti alla on vaikeita kausia, niin uskon, että voimme pelata hyvän kauden, Turunen päättää.