Kalevalan hahmoja elokuvassa–Kuvauspaikkoina muun muassa Pamprinniemi ja Hautvuori

0
Sisu-Werner Nieminen nähdään elokuvassa Kullervon roolissa. Hirveä esittää Maria Antola.

Laitilassa kuvattiin viime vuonna kalevalaista Talvikki-elokuvaa, joka pohjautuu Louhenlinnassa vuonna 2019 esitettyyn Kullervon kirot -musiikkinäytelmään. Elokuvan ennakkonäytös esitetään keskiviikkona Laitilan Kinossa kello 19. Tunnin näytös on maksuton.

Ohjaaja, käsikirjoittaja Lauri Löytökoski kertoo nähneensä Talvikin teatteriesityskopion ensimmäistä kertaa vasta viime viikon lopulla. Hän yllättyi itsekin, kuinka paljon tarinaa tunnin elokuvaan saatiin lopulta mahtumaan. Tuotantotiimi ei lähtenyt alun perin tekemään elokuvaa, vaan näytelmää. Kullervon kirot -esityksen videojaksot ja elävä musiikki saivat yleisöltä ja kriitikoilta ylistävää palautetta, ja Laitilan kaupunki myönsi tukea myös itsenäisen elokuvatarinan tekemiseen. Elokuvassa Talvikki ( Anniina Väisänen ), joutuu ottolapsensa Kullervon ( Sisu-Werner Nieminen ) nostamien metsän petojen vangiksi. Silloin Talvikin äiti, Louhi ( Lea Koskine n), pyytää apuun vanhan kilpakumppaninsa Väinämöisen ( Jouko Mäenpää ). Elokuvassa ollaan siis hyvin kalevalaisissa tunnelmissa.

Kalevalassa on hyvin rikas yöpuoli, kuolleita herätetään henkiin ja matkataan Tuonelaan. Löytökosken mukaan Laitilasta on löytynyt erinomaisia kuvauspaikkoja näin kouraisevalle tarinalle. Elokuvaa on kuvattu Louhenlinnan lisäksi Untamalan Sarkin museossa, Hautvuorella ja Pyhämaan Pamprinniemellä.

Elokuvassa nähdään Louhenlinna-näytelmistä tuttuja vakkasuomalaisia harrastajanäyttelijöitä, jotka esittävät Kullervon kirot -näytelmästä tuttuja roolejaan. Louhen roolissa on jälleen Lea Koskinen ja Väinämöisenä jatkaa uusikaupunkilainen Jouko Mäenpää. Hirven ja Ainon roolit esittää Maria Antola , Miekkanaisen ja Suden hahmoissa on Rita Iso-Heiko ja Iso-Kullervona nähdään näytelmää tähdittänyt Lauri Heinimaa . Pienempi Kullervo (Sisu-Werner Nieminen) tekee myös mittavan työn kameran edessä.

Musiikilla on mykkäelokuvassa tavallista vahvempi osuus. Turkulaismuusikot Topi Laitinen, Juha Kaartinen ja Antti Saarinen työstävät ääniraitaa, joka yhdistää perinnesoittimia ja kokeellista musiikkia. Elokuvan puvustus on Jaana Renvallin ja Verna Hörkön. Hienot naamiot on suunnitellut Cobweb Mehers , maskeeraukset ja naamiot ovat Minja Tuomisalon.

Elokuva matkaa Laitilasta Turkuun Logomoon, jossa se esitetään osana Suomalaisen elokuvan festivaalin ohjelmistoa. Elokuvalle etsitään näytöksiä myös kansainvälisiltä elokuvafestivaaleilta. Tätä edeltänyttä Louhi-elokuvaa esitettiin elokuvafestivaaleilla muun muassa Englannissa, Skotlannissa ja Meksikossa.

Elokuva tulee Kalevalan päivään mennessä myös verkkolevitykseen.

– Toivon, että kaikki, joita Kalevala kiinnostaa, pääsevät näkemään elokuvan, ohjaaja Lauri Löytökoski sanoo.