Kauppiaantalon kulttuurisalonki vie menneisyyteen– Luvassa paljastuksia siveettömästä ja siveellisestä salongista, barokkimusiikkia sekä tee-aiheisia keskusteluita

0
Kulttuurisalonki kutsuu tutustumaan 1700-1800-lukujen uusikaupunkilaisen kauppiaskodin tunnelmaan.

Alisellakadulla myöhemmin syksyllä aukeavassa Kauppiaantalon Kotimuseossa järjestetään elokuussa neljä vanhanajan salonkiperinteitä kunnioittavaa tapahtumaa. Kulttuurisalonkien miljöössä nautittiin Uudessakaupungissakin jo 1600–1700-luvulla musiikista, kirjallisuudesta sekä keskusteluista.

– Sain ajatuksen kulttuurisalongista ja otin yhteyttä rauhan juhlavuoden toimikuntaan. He innostuivat ideastani kovasti. Tuotan ammatikseni elämyksiä ihmisille ja sen on myös kulttuurisalongin tarkoitus. Ihmiset pääsevät tutustumaan yksityiskotiin ja sellaiseen tilaan, johon ei tähän asti ole ollut pääsyä, elokuvaohjaaja, tv-tuottaja ja taidehistorioitsija Terhi Amberla kertoo.

Amberla on päättänyt avata elokuuksi kulttuurisalongin 1850-luvulla rakennettuun Lindrothin kauppiastaloon, joka on jo pidempään kuulunut hänen sukunsa omistukseen.

– Uusikaupunki on ollut aikamoinen kulttuurin kehto 1700– ja 1800-luvuilla. Tänne tuotiin uutuusherkkuja ja makuja meriteitse ja täällä on ollut fantastisia pikkukahviloita. Harva esimerkiksi tietää sen, että kahvi ja tee saapuivat Suomeen Turun kautta, Amberla lisää.

Uudenkaupungin rauhan juhlavuoden kunniaksi Amberla on päättänyt jatkaa historiallista salonkiperinnettä kolmella eri teemalla.

Ensi maanantaina kello 18 on siveetön ja siveä salonki, jossa pariisilaiset Ninon de Lenclos ja markiisitar de Sévigné toimivat salongittarina. Autenttisten kirjeiden ja kahden kirjallisen teoksen avulla on mahdollista tutustua 1600-luvun pariisilaissalonkeihin. Matkalle naisten hallitsemaan salonkimaailmaan johdattaa Markiisitar de Sévignén kirjeet -kirjan kirjoittajat Ulla Tuomarla ja Riikka-Maria Rosenberg . Rosenberg on myös kirjoittanut teoksen, joka kuvaa Ranskan kuuluisimman kurtisaanin eli de Lenclosin elämää.

Ensi viikon tiistaina kello 18 on luvassa vanhanajan musiikillinen salonki, jossa esiintyy barokkiyhtye Elysionin kedot. Sen sopraanona on Anneliina Rif , virginaalia soittaa Assi Karttunen ja nokkahuilua Pekka Silén . Konsertti juhlista kaupungissa 300 vuotta sitten solmittua rauhaa ja konsertin keskiössä on ruotsalainen runoilija Lars Johansson .

Viikolla 34 eli keskiviikkona 25. ja torstaina 26. elokuuta kello 17 on vuorossa tee- ja kahvisalonki, jolloin teestä on puhumassa freelance-toimittaja ja rauhan juhlavuotta valmistelevan työryhmän avustaja Pirkko Arstila.

– Salonkikulttuurihan kertoo nimenomaan naisten elämästä ja historiasta, joten on ihan luontevaa, että naisten idea kulttuurisalongista vedetään pääasiassa naisesiintyjien voimin. Olen siis osana hyvää tekevän kulttuurin jatkumoa ja jos kaikki onnistuu, niin on mahdollista, että kulttuurisalonkitoimintaa jatketaan, Amberla kuvailee.

Maksullisiin tilaisuuksiin on ennakkoilmoittautuminen ja yhteen iltaan mahtuu 15 osallistujaa koronan vaatimin turvavälein. Salongin ohjelman lisäksi vieraille on tarjolla buffet. Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Kauppiaantalon kotimuseon Facebook-sivuilta tai Rauhan symposiumin verkkosivuilta.