Kaupungin tiedottamisesta avoimempaa

0

Uudessakaupungissa käytiin jo vaalien alla keskustelua kaupungin tiedottamisesta ja keskustelu on jatkunut myös vaalien jälkeen. Valtuutetut rummuttavat avoimuuden puolesta. Avoimuutta on helppo vaatia, mutta miten sen sitten käytännössä toteuttaa, onkin toinen juttu.

Pari valtuutettua on kysellyt Facebookin Puskaradio-ryhmässä, miten kaupungin pitäisi tiedottaa. Kyselyyn on reagoinut vain muutama ihminen, mikä ei yllätä. Sosiaalinen media on monessa mielessä hankala alusta. Ensinnäkään mikään sovellus ei tavoita edes suurinta osaa väestöstä. Osa väestöstä ei käytä lainkaan somea. Facebookin käyttäjät alkavat olla vanhempaa väkeä. Nuoret aikuiset ovat siirtyneet Instagramiin ja Jodeliin ja nuoret TikTokiin.

Sekin on sattumanvaraista, mitä lukija somesta löytää ja mitä tilejä seuraa. Kaupungin some-viestintä voi jäädä kokonaan näkemättä. Lisäksi sosiaalisen median luotettavuus on kärsinyt, kun väärää tietoa liikkuu somessa niin paljon.

Paikallislehdet ovatkin säilyttäneet hyvin lukijansa. Esimerkiksi Uudenkaupungin Sanomien lukijamäärä on 15 200 per lehti (KMT 2020) ja lehteä lukevat nimenomaan uusikaupunkilaiset. Sen selittää se yksinkertainen totuus, että esimerkiksi Uudenkaupungin asioista ei mikään muu media kerro yhtä laajasti. Maakuntalehden ja valtakunnallisten tiedotusvälineiden uutiskynnys on korkeampi, sen Uusikaupunki ylittää harvoin. Jos taas saman tietomäärän yrittää löytää kaupungin verkkosivuilta ja sosiaalisen median ryhmistä, lukijan pitää tehdä vastaava työmäärä kuin toimittaja tekee työpäivänsä aikana. Harvalla on aikaa tiedonhankintaan useita tunteja päivässä.

Kaupungin kannalta viestintä on vaativa laji. Tiedottaminen yksin kun ei riitä, vaan tietoa pitää tarjota myös oikea-aikaisesti ja asioita taustoittaen. Saattaakin olla niin, että vanhat keinot ovat sittenkin parempia kuin pussillinen uusia. Tähän suuntaan kaupungissa ollaan nyt onneksi myös menossa. Kaupunginhallituksen uusi puheenjohtaja Raimo Löfstedt on luvannut palauttaa kaupunginhallituksen lehdistötilaisuudet, jotka loppuivat koronaan. Ratkaisu on kaikkien kannalta hyvä: toimittajat saavat enemmän tietoa, lukijat syvällisempiä uutisia ja kaupunki voi lisätä myönteistä julkisuuskuvaansa, kun asiat eivät nouse esille niin mustavalkoisina.

Teija Uitto