Koronarokoteannosten aikaistamista selvitellään – Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut

0
Koronanäytteitä on otettu Varsinais-Suomessa ahkerasti.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kertoi viime viikolla puoltavansa koronarokotusvälin lyhentämistä kahdeksaan viikkoon. Tämän mahdollisuutta selvitellään U-soten alueella parhaillaan.

– Selvitämme, miten pystyisimme aikaistamaan toisen rokoteannoksen antamista. Tähän vaikuttavat meille tulevien rokotteiden määrä sekä henkilöstöresurssi, kertoo U-soten yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen avoterveydenhuollon ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri Minna Helenius.

U-soten yhteistoiminta-alueen viidessä kunnassa on maanantaiaamuun mennessä todettu 346 koronavirustartuntaa. Uudessakaupungissa tartuntoja on todettu 249, Vehmaalla 26, Taivassalossa 31, Kustavissa 20 ja Pyhärannassa 20. Heleniuksen mukaan Uudessakaupungissa tartuntojen määrä on noussut kasvuun.

Puolentoista viikon aikana Uudessakaupungissa on todettu 12 uutta tartuntaa.

– Tartuntoja on nyt tullut paljon ja niitä on todettu pääasiassa nuorilla aikuisilla, joilla on paljon sosiaalisia kontakteja, Helenius toteaa.

U-soten koronatartuntojen jäljitys on tällä hetkellä ruuhkautunut. Heleniuksen mukaan tartunnan saaneet pystytään kontaktoimaan nopeasti, mutta altistuneiden tavoittaminen on viivästynyt.

– Tartunnanjäljittäjämme ovat tehneet pitkää päivää selvittääkseen altistuneet. Altistuneet saavat ensin tekstiviestillä tiedon ja ohjeen jäädä karanteeniin. Heihin otetaan myöhemmin yhteyttä puhelimitse. Jatkotartuntojen estämiseksi karanteenia on noudatettava, Helenius lisää.