Kotitalousvähennys ei ole vähäväkiselle väestölle

0

Kotitalousvähennyshän luotiin torjumaan ns. harmaata työtä, ja ihan hyvä juttu – työstä kuuluu maksaa vero. Nyt kotitalousvähennyksestä väännetään, voisi sanoa ”luxus vähennykseksi”, kun sen rajoja nostellaan vuosittain.

Satasen omavastuu on täysin silmälumetta. Hieman numeroita tarkentaakseni miten pientuloinen eläkeläinen hyötyy siitä. Kansaeläkettä saavan eläke on 665,29€, ja silloin hänelle kuuluu myös takuueläke 173,30€. Yhteensä eläkkeen määrä on tällöin 837,59 ja hänen tällöin maksama vero on tasan nolla euroa. Eli kotitalousvähennys ei hyödytä häntä senttiäkään.

Vaikka tuota kotitalousvähennystä saa siirtää tuleville vuosille jos sitä ei saa käytettyä kuluvana verovuotena, niin tuskin eläkkeen saajan tulot kasvaa tulevina vuosina, ja tätä ei usko kukaan.

Minimi, jolla eläkeläinen maksaa veroa, kun hänellä on itse ansaittu työeläke 1068,41€ josta hän maksaa veroa 36,90€ kuukaudessa. Pitää muistaa, että tällaisen ihmisen tulot menevät pääasiassa normaaliin elämiseen.

Jos joku vielä kehtaa väittää, että tämä suosii myös pientuloisia, kannattaa ottaa Ojalan laskuopin käteensä, ja laskea 12*36,90€, joka antaa yhteissummaksi 442,80€. Satasen omavastuu on siis vain silmälumetta.

Kun aikoinaan kovalla työllä hankittu mökki vaatisi jotain remontti, jonka kustannus olisi varmasti yli tuon vuosittain verotettavan summan. Tuo pienen eläkkeen saaja ei hyödy siitä koskaan.

Kaipailen kotitalousvähennyksestä avointa ja rehellistä keskustelua.

Pertti Pokki

Laitila