Päättäjähaastattelu: Löfstedt uskoo Wintterin etenevän kuin juna

0
Raimo Löfstedt sanoo varautuneensa siihen, että puhelin soi päivisin ja iltaisin. - Se sopii minulle hyvin.

Raimo Löfstedt jäi poliisin työstä eläkkeelle heinäkuun alussa. Kun kokoomus-ryhmä tarjosi kaupunginhallituksen puheenjohtajan nuijaa hänelle, Löfstedt tarttui siihen mielellään.

– Kaupungin asiat ovat aina kiinnostaneet minua aina, jo ennen kuin lähdin ehdokkaaksi vaaleihin 2012. Nyt minulla on aikaa keskittyä kaupungin asioihin ja aion hoitaa tätä tehtävää täysillä.

Poliisin työssä joutuu sovittelemaan monenlaisia tilanteita. Vaikka niitä taitoja työssä on kertynyt, Löfstedt ei usko, että taitoja tällä valtuustokaudella tarvitaan, edes sihystä puhuttaessa.

– Kaikki ovat liputtaneet yhteistyön puolesta.

– Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on ratkaiseva. Jos KHO ei ota valitusta käsittelyyn, Wintteri etenee kuin juna. Hanke on kilpailutettu ja sopimus tehty, ei kaupungin ole edes mahdollista ilman erillisiä korvauksia siitä vetäytyä.

Sihyn projektipäällikkö Marko Kivistö kertoi valtuustolle, että Wintterin kustannusarvio nousee, koska rakennuskustannukset ovat nousseet viime kuukausina. Löfstedtin mukaan kyse on indeksikorotuksesta, eikä se sinällään vaikuta hankkeen toteuttamiseen.

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajaksi valittu Kari Koski (sd.) on ehdottanut, että sopimuskumppani SRV:n kanssa käytäisiin vielä neuvottelut, voisiko hanketta ”järkeistää” (US 14.6.). Löfstedtin mielestä sellaista mahdollisuutta ei ole:

– Ei hanketta voi mitenkään viipaloida. Se tarkoittaisi, että hanke pitäisi uudelleen kilpailuttaa ja käynnistää suunnittelu alusta. Henkilökohtainen mielipiteeni on, ettei tarkisteluvaraa enää ole.

Löfstedt toivoo, että kaupungissa jatkettaisiin muutenkin siltä pohjalta, mitä on jo sovittu. Hän muistuttaa, että kun sihystä päätettiin, valtuusto tuki yksimielisesti pontta, jonka mukaan yksittäisiä investointeja pitää harkita tiukemmin.

Miten se sitten käytännössä näkyy, siitä esimerkiksi hän nostaa Kalannin koulut.

– Wintterin toteutuksesta riippuu, missä laajuudessa Kalannin kouluihin investoidaan. Kaikki korjaukset ja infran rakentaminen on harkittava tarkkaan.

Löfstedt siirtäisi investointien painopistettä esimerkiksi keskustassa katujen kunnostamiseen koko alueella. Tämä tarkoittaisi, että Alisenkadun osuus rakennetaan, kuten on jo päätetty, mutta esimerkiksi katulämmitystä tai katosta kadulle ei tulisi.

Kaupungin talous on Löfstedtin mielestä hyvällä mallilla, kunhan vain pysytään kohtuudessa. Tästä vuodesta on tulossa miinusmerkkinen, mutta ei hän siitä huolestu, sillä näkymät ovat hyvät.

– Esimerkiksi väestörakenne on korjaantumassa, kun kaupunkiin muuttaa uusia lapsiperheitä.

Sote-uudistuskaan tuskin merkitsee Uuteenkaupunkiin suuria muutoksia.

– Turkuun ja Poriin on niin paljon matkaa, että eiköhän meillä täällä sote-palvelut säily, hän arvioi.

Yhtä asiaa Löfstedt toivoo meiltä kaikilta. Hän haastaa kaikki mukaan talkoisiin luomaan Uudestakaupungista myönteistä kuvaa.

– Markkinointi on virkamiesten ja poliittisten päättäjien asia, mutta siinä mukana voisi olla myös paikallinen media ja kaikki asukkaat. Siinä meillä kaikilla on parannettavaa, miten puhumme omasta kotikaupungistamme.

Fakta

 

Raimo Löfstedt

Ikä: 60

Syntynyt: Loimaalla

Ammatti: Juuri eläköitynyt ylikonstaapeli

Perhe: Vaimo ja aikuinen tytär

Luottamustoimet: kaupunginhallituksen puheenjohtaja, valtuutettu

Harrastukset: politiikka, lenkkeily ja jääkiekko