Lukio siirtyi väistötiloihin Novidaan

0
_ Lukiolla on myös oma sisäänkäynti Novidan A-rakennukseen, esitteli rehtori Esa Pirkola.

Uudenkaupungin yhtenäiskoulun ja lukion oppilaat aloittavat tänä syksynä kouluvuotensa väistötiloissa. Väistötiloiksi on vuokrattu tiloja seurakuntakeskuksesta ja Novidasta, mutta väistötiloina käytetään myös Pohitullia ja Demotilaa. Taito- ja taideaineet, kuten musiikki ja kuvataide, pidetään lukiolaisillekin Pohitullin kyseisille aineille varatuissa luokissa.

– Lukiota varten on Novidan A-rakennuksesta vuokrattu yhdeksän luokkaa sekä pienempi ryhmätyötila, jota voi käyttää pienempien opetusryhmien opetukseen. Lisäksi lukiolaisille on Novidassa itsenäiseen opiskeluun soveltuvia tiloja, Uudenkaupungin lukion rehtori Esa Pirkola kertoo.

Pirkolan mukaan lukion tarvikkeiden pakkaaminen ja erityisesti vanhan tavaran siivoaminen olivat kova urakka kevään opetuskiireiden ohessa. Lukion entiset tilat oli tyhjennettävä nopeasti tulevan sivistys- ja hyvinvointikeskuksen eli Wintterin tieltä.

– Mutta siivousurakasta selvittiin. Varsinainen muutto sujui kesällä todella mallikkaasti ammattilaisten avustuksella. Elokuun ensimmäisellä viikolla vielä viimeistelimme luokkien järjestelyjä ja teknisiä ratkaisuja, Pirkola summaa.

Lukiolle vuokrattuihin Novidan tiloihin ei ole tarvinnut tehdä juurikaan muutoksia, tosin muutamia av-laitteita tuotiin lisää. Lukion opettajat ovat Pirkolan mukaan varsin tyytyväisiä väistötiloihin, jotka tosin ovat kooltaan hieman aiempaa suppeammat.

– Neliöiden puolesta lukion toiminta hieman tiivistyy, mutta perusasiat ovat kunnossa. Liikuntapaikat hajaantuvat eri paikkoihin, mutta näinhän on ollut aiemminkin. Syksy nyt näyttää, kuinka kaikki toimii tiloissa, Pirkola sanoo.

Väistötiloihin siirtyminen ei ole supistanut lukion kurssitarjontaa, mutta muutamia muutoksia kurssien käytännön toteuttamiseen on tullut.

– Muutoksena on muun muassa yhteisten opettajien ja myös opiskelijoiden pidemmät siirtymät eri toimipisteiden välillä, Pirkola toteaa.

Lukion opiskelijat ruokailevat samoissa tiloissa Novidan oppilaiden kanssa. Ruokailu toteutetaan ikäluokkien perusteella tehdyn porrastuksen avulla.

– Porrastus on tuttua jo koronajärjestelyistä viime keväältä. Ruokailuaika siirtyy nyt noin varttia myöhemmäksi, mutta ruokailun kesto on sama kuin ennenkin, Pirkola sanoo.

Syksyn ylioppilaskirjoituksissa käytetään Pirkolan mukaan todennäköisesti Novidan liikunta- ja juhlasalia.

– Syksyllä kirjoittajamäärä on sen verran pienempi, että ylioppilaskirjoituksiin osallistuvat mahtunevat sinne, Pirkola lisää.

Hän uskoo, että lukiolaisilla on väistötilojen puolesta hyvät olosuhteet seuraavien lukuvuosien aikana.

– Otamme silti mielellään vastaan viihtyisyyttä lisääviä ideoita, Pirkola summaa.

Fakta

 

Koulujen väistötilat

Uudenkaupungin yhtenäiskoulu (7.–9.-luokat) Pohitullissa

Uudenkaupungin yhtenäiskoulu (1.–2.-luokat) Seurakuntakeskuksessa

Uudenkaupungin yhtenäiskoulu (3.–6.-luokat) Pohitullissa

Uudenkaupungin lukio Novidan A-rakennuksessa.

Lisäksi Pohitullin koulun alapihalle on tuotu tilaelementtejä väistötiloiksi.

Lokalahden koulu, Välskärin koulu, Pyhämaan, Hakametsän, Saarniston ja Kalannin koululaiset aloittavat koulussa samoissa tiloissa kuin tähänkin asti.

Lähde: Kasvun ja oppimisen palvelut

Kalannin koulun Kuusela-rakennukseen sisäilman puhdistinjärjestelmä

Kalannin Männäisten koulun Kuusela-rakennuksen sisäilmaongelmia on aiemmin selätetty tilakohtaisilla puhdistimilla, mutta opettajien ja oppilaiden syksyn arjen turvaamiseksi koko rakennukseen tehdään vielä kokonaisvaltainen sisäilman puhdistinjärjestelmä, joka koostuu erityyppisistä lisäpuhdistimista ja kohdekohtaisista ilmanvaihtolaitteista.

– Rakennuksen sisätilojen ilmanlaatu pidetään puhtaana tämän järjestelmän avulla niin kauan, kunnes päästään muuttamaan väistötiloihin. Aikataulu menee asennuksien osalta tiukalle, mutta uskon, että työ saadaan tehtyä ennen kuin koululaiset aloittavat tällä viikolla koulunsa, kaupungin kiinteistöpäällikkö Rami Arola kertoo.

Kalannin alakoululaiset siirtyvät syyslukukauden loppupuolella tilaelementeistä tehtyihin väistötiloihin lähelle yläkoulua.

– Väistötilojen pohjatöiden suunnittelu ja maaperätutkimukset ovat meneillään, Arola lisää.

Käyttäjät pääsevät muuttamaan Kalannin koulun väistötiloihin näillä näkymin joulukuun alussa. Väistötilat tulevat yläkoulun yhteyteen Hallitien puoleiselle sivustalle.