Matti, Teppo ja nyt myös Seppo!

0

Matti ja Teppo on kaikille suomalaisille tuttu iskelmälaulajaduo, vahva brändi, jota veljekset pitkäjänteisesti rakensivat. Heillä oli kuitenkin myös veli, Seppo, joka jäi monelle suomalaiselle etäisemmäksi, vaikka kolmikko teki musiikkia yhdessä. ”Matti, Teppo ja nyt myös Seppo” oli mainoslause, jolla trion yhteistä albumia aikoinaan markkinoitiin.

Brändit, kuten Matti ja Teppo, ovat usein monivuotisen, ellei vuosikymmenten mittaisen työn tulosta. Vahva brändi on selkeä kokonaisuus, joka pysyy tunnistettavana, vaikka tekijät ajan saatossa vaihtuvat.

Veljesbrändin ytimessä olivat ihmisten mielissä vain Matti ja Teppo. Seppo tuntui ehkä tähän tunnettuun kaksikkoon päälle liimatulta lisältä, vaikka kansainvälistä uraa tehneenä oopperalaulajana hän oli ehkä joillain mittarilla veljiään menestyneempikin.

Mikä on Suomen Seppo?


Yritysten ja henkilöiden lisäksi myös valtiot brändäävät. Suomen kohdalla onnellisuus on muodostunut tärkeäksi osaksi maabrändiä, onhan meidät rankattu maailman onnellisimmaksi maaksi monta kertaa peräkkäin.

Marinin hallituksella onnellisuuden tärkeät rakennuspalikat, hyvinvointi ja terveys, ovat olleet ydinteemoja jo aiemmin ja nyt turvallisuus on noussut niiden rinnalle. Keväällä julkaistu hallituksen periaatepäätös ”Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen 2030” nostaa turvallisuuden edistämisen keskiöön.

Jos hyvinvointi oli Matti, terveys oli Teppo niin kolmikko on täydentymässä Sepolla, turvallisuudella.

Vaikka Seppo liittyi seuraan vasta viimeisenä, merkitystä ei voi vähätellä. Turvallisuus luo pohjan elämälle, jossa terveys ja hyvinvointi on mahdollista. Suomi on tilastollisesti maailman turvallisin maa. Hallituksen periaatepäätöksellä viitoitettu turvallisuuden edistämisen työ voisi luoda pohjaa laajemminkin turvallisuusbrändin kehittämiselle. Viimeaikaiset tapahtumat maailmalla korostavat perusturvallisuuden merkitystä ja tärkeyttä entistä enemmän.

Vaalikausien ylittävää vuosikymmenien työtä


Vaikka suomalaisille tunnetuimmaksi tulleet rallit tehtiinkin ilman Seppoa, niin Matin, Tepon ja Sepon yhteistyö oli merkittävää ja Sepolla oli siinä tärkeä rooli. Suomi on tähän mennessä brändäytynyt enemmän onnellisuudella, mutta turvallisuus niin meitä kaikkia koskevana asiana kuin bränditekijänäkin tulee korostumaan.

Vahvan brändin luominen, ylläpito ja kehittäminen vaatii osaamista ja suunnitelmallisuutta ja sitkeää työtä. Vaikka turvallisuuskin on osa maabrändiä, käytännön pohjatyö turvallisuudelle toteutetaan pitkälti maakunnissa ja kunnissa. Oli päätöksentekijöiden kokoonpano mikä tahansa, niin vaalikausien nelivuotissyklien ylittävää suunnitelmallisuutta tarvitaan myös turvallisuuden edistämisessä. Samalla brändikin vahvistuu.

Mikä on tarinan opetus? Seppo ansaitsee ilman muuta paikkansa.

Jan Vuorenlaakso

kirjoittaja on uusikaupunkilainen virkamies