”Me olemme täällä kuin herran kukkarossa”

0
Jukka ja Tuulikki Mattila löysivät kodin Pietolasta heidän lastensa lennettyä pesästä.

Autotallin katolta roiskuu vesi. Ilkka Taskinen on kiivennyt katolle ränninpuhdistuspuuhiin. Taskisella on oma rivitalonpätkä vain pienen matkan päässä. Hän on asunut Pietolassa vasta muutaman kuukauden, mutta on tyytyväinen alueeseen.

– Kalannissa asuin pienessä kylässä, jossa oli vain muutama talo. Siellä sai olla vähän liiankin rauhassa – siksi oikeastaan muutinkin, Taskinen naurahtaa.

Taskinen arvelee, että muutto olisi ollut tarpeen jo vuosia aiemmin. Pietolassa elämä on vilkkaampaa ja ihmisiä on enemmän ympärillä. Naapuritkin vaikuttavat mukavilta, vaikka eivät ole Taskiselle vielä kovin tutuiksi tulleetkaan.

– Kaikki ovat ainakin tervehtineet vastaan tullessaan, Taskinen kertoo tyytyväisenä.

Taskinen kuvailee olevansa Pietolan alueeseen enemmän kuin tyytyväinen. Mitään alueen nurjia puolia tai kehittämiskohteita ei tulekaan ainakaan vielä mieleen.

– Yaran puhdistamo on tästä melkein näköetäisyydellä, mutta siitäkään ei ole hajuhaittoja. Valmetin tehdas puolestaan on jo kaukana, eikä täällä ole häiritsevää liikennettäkään, Taskinen kertoo.

Mies asioi yleensä keskustan kaupoissa. Välimatka ei häiritse, sillä Taskinen taittaa sen helposti jalkaisin. Hän arvelee, että talvella matka voi olla vaivalloisempi, jos kelit ovat liukkaat.

Taskinen kertoo alueella asuvan keskimäärin hieman iäkkäämpiä ihmisiä. Hän uskookin, että talvisin esimerkiksi liikkumisrajoitteisilla voisi olla käyttöä paikallisliikenteelle. Bussi voisi kiertää esimerkiksi Pietolasta ja Santtiosta keskustan kaupoille.

Pietolan rivitaloissa asuvat myös Tuulikki ja Jukka Mattila . He etsivät isoa, yksikerroksista rivitaloa vuoden, ja lopulta onnenkantamoinen johti heidät Pietolaan. Pari on nyt asunut talossa noin 20 vuotta. Talo ja alue ovat edelleen mieleen.

– Täällä on rauhallisia, mukavia ihmisiä ja hyvin hoidettuja ja kivan näköisiä omakotitaloja, Tuulikki Mattila kuvailee tyytyväisenä.

– Pietolassa luonto tulee ikkunasta sisään, vaikka tämä on ihan lähellä kaupungin keskusta. Vieraat usein ihmettelevät ja ihailevatkin sitä, Jukka Mattila lisää, ja katselee parin takapihan kukkaloistoa.

Myös Mattiloiden ystävä Raili Hartikainen on viihtynyt alueella. Hän asuu yhdessä alueen monista omakotitaloista. Omakotitaloalue on Hartikaisen mukaan aurinkoinen ja lämmin.

– Tänä kesänä vähän liiankin lämmin, hän naurahtaa.

Pietolan asukkaiden kesken vallitsee Tuulikki Mattilan mukaan yhteisöllisyys. Asukkaat jutustelevat keskenään ja omakotitalojen asukkaat laittavat tarjolle omenoita. Paikallisliikenteelle voisi Mattiloiden mukaan olla tarve kortittomilla ja liikuntarajoitteisilla asukkailla.

Palvelut ovat ystävysten mukaan tarpeeksi lähellä. Kun lähikauppa lopetettiin, he alkoivat asioida autolla keskustan kaupoissa. Pietolassa toimii edelleen elintarvikekioski, mutta se on ainakin Mattiloille vain pieniä ja nopeita ostoksia varten.

– Jos vaikka vieraille tarvitsee nopeasti saada jotain kahvipöytään, Tuulikki Mattila kertoo.

– Kaipaan tänne ainoastaan lähikauppaa, Hartikainen lisää.

Kaikkiaan ystävykset ovat erittäin tyytyväisiä Pietolaan. Rantaan ja kaupungille on lyhyt matka, samoin torille. Mattiloille kuuluu ajoittain hieman mekkalointia lähipubista, mutta pari ottaa sen normaalina kaupungin äänimaisemaan kuuluvana hälinänä. He kuitenkin säästyvät suurimmalta melulta takapihaa rajaavan metsän ansiosta.

– Tuossa vastapäätä on leikkipuisto, eli siihen paikalle ei rakenneta mitään. Me olemme täällä kuin herran kukkarossa, Jukka Mattila sanoo.

Mattilat toteavat yhteistuumin, etteivät muuttaisi kodistaan minnekään muualle. Ihanteellista olisi, jos nykyinen asunto sijaitsisi vielä meren rannalla. Merimaisema olisi myös Hartikaisen mieleen.

Asukkaiden silmin – katse Ugin kaupunginosiin -juttusarjassa tutustutaan kaupunginosiin niiden asukkaiden näkökulmasta.

Pietolan palveluja:


Pietolan leikkikenttä

Pietolan pallokenttä

Pietolan elintarvikekioski

Bar IN-TO

Kampaamo Merja

Taksi Uusikaupunki

Katrin Palvelukoti Oy/ Pietolan perhekoti