Nuorille tukea opintoihin ja työllistymiseen – Nuorisoverstaalla käynnistyi uusi hanke

0
Markus Lehtonen ja Jonna Nurminen kertovat, että nuorisoverstas käyttää kierrätystavaraa verstaillaan.

Laitilan nuorisoverstas on saanut kolmevuotisen rahoituksen STEAlta Sinne-hankkeeseen, jonka kohderyhmänä ovat 16–29-vuotiaat nuoret.

– Pohjana ovat hyvät tulokset aiemmasta STEA:n Nuorten reitti -hankkeestamme. 19:sta hankkeeseen osallistuneesta nuoresta kymmenen työllistyi Valmet Automotivelle normaaliin työsuhteeseen sekä viisi muualle töihin tai kouluun, Laitilan nuorisoverstaan toiminnanjohtaja Jonna Nurminen kertoo. Nuorten reitti -hanke päättyi heinäkuun lopussa ja uusi hanke käynnistyi heti elokuun alussa.

Sinne-hanke jatkaa vanhan mallin pohjalta, mutta hankkeessa kehitetään myös uusia työmuotoja. Yritysten lisäksi yhteistyössä ovat myös oppilaitokset, alkuvaiheessa Winnova, Novida ja Spesia.

Nurminen on tyytyväinen, että STEA lähti rahoittamaan uutta hanketta juuri nyt, kun oppivelvollisuus laajenee. Jos nuoren opiskelu ei oikein suju, Sinne-hankkeesta voi hakea tukea. Opiskelija voi suorittaa esimerkiksi osan opintopisteistä hankkeen ohjauksessa.

– Jokaiselle nuorelle määritellään oma polku ja tavoitteet.

Osa nuorista voi tähdätä työelämään, kuten Nuorten reitti -hankkeessa. Nuorisoverstaan yhteistyö autotehtaan kanssa jatkuu ja työvalmennusta on myös muihin yrityksiin.

– Jos nuori tarvitsee tuekseen työvalmentajan kouluun tai työpaikalle, sekin järjestyy, Nurminen kertoo.

Hankkeessa on vielä tilaa uusille osallistujille. Verstaita on kaikkiaan kolme: puuverstas, kädentaitoverstas sekä digiverstas. Jokaisessa verstaassa on oma työvalmentaja, puutöissä Markus Lehtonen , kädentaidoissa Päivi Kivimäki ja digipuolella Jani Suominen.

Nuorisoverstas perustettiin Laitilaan vuonna 1986. Viime vuonna verstailla oli kaikkiaan viitisenkymmentä nuorta. Kontakteja nuoriin kertyi kaikkiaan parisataa. Tavoitteena on, että nuori on verstaalla enintään puoli vuotta ja jatkaa sitten työharjoitteluun, töihin tai opiskelemaan.

Nuorisoverstaalla opetellaan työelämään tarvittavia taitoja, mutta autetaan myös kaikessa muussa, mitä nuoren eteen tulee.

– Pääjuttu on nuoren kokonaisvaltainen tukeminen elämän joka osa-alueella.

Mikäli Nuorisoverstaan toiminta kiinnostaa, yhteyttä voi ottaa Jonna Nurmiseen tai Markus Lehtoseen. Lisätietoja hankkeesta löytyy Sinne-hankkeen verkkosivustolta.

Fakta


Sinne-hanke 3-vuotinen


Sinne-hanke alkoi 1.8.2021 ja päättyy vuonna 2024.

Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus STEA.