Peurankaatolupiin saatiin huima lisäys

0
Rauno Parkkilan Pakkahuoneella olevat luontovalokuvat vielä täplikkäästä ”bambista” ja aterioimaan tulleesta tilhestä sopivat hyvin taustaksi Kalannin seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Osmo Luotoselle.

Kalannin seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminta-alueella eli Uudessakaupungissa, Kalannissa ja Pyhämaassa on saatu lähes 30 prosentin lisäys peuran kaatolupiin, kun vertailukohteena käyttää vuoden takaista tilannetta.

Alkavana syksynä kaatolupia on 750, kun vastaava luku oli vuosi sitten 571. Alueella toimii kahdeksan metsästysseuraa, joiden jahtiporukat pääsevät tositoimiin syyskuun ensimmäinen päivä.

– Peuralupia otettiin kerralla niin paljon, ettei niiden pitäisi ainakaan loppua kesken. Jos loppuu, niin kantaa ei ole vieläkään saatu taittumaan. Määrää pitäisi pienentää monestakin syystä, joista pienimpiä eivät ole liikenneonnettomuudet ja haitat maataloudelle. Lisäksi kysymys on riistanhoidollisesta työstä, Kalannin seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Osmo Luotonen perustelee.

Riistanhoitoyhdistyksen alueelle on saatu myös tutkimusperusteinen peuralupa, joka antaa muutamille metsästäjille mahdollisuuden käyttää niin keinovaloa kuin yökiikareitakin. Kysymys on ainutlaatuisesta luvasta, sillä normaalisti kyseisten apuvälineiden käyttö on kielletty. Luvan myönsi Riistakeskus.

– Alkusyksystä keskitytään tavallista vahvemmalla panoksella myös niihin kohteisiin, joissa on kirjattu eniten peuroista johtuvia liikenneonnettomuuksia ja maataloudelle aiheutuvia vahinkoja. Näin toimitaan hirvijahdin aloittamiseen asti, kertoo Luotonen.

Hirvijahti alkaa 9.10. Kalannin seudun riistanhoitoyhdistyksen alueelle on myönnetty kaikkiaan 52 kaatolupaa, kun niitä vuosi sitten oli 77. Käyttämättä jäi kymmenen lupaa.

– Alueella on myös merkittävä kauriskanta. Niitä on varovaisen arvion mukaan suurin piirtein yhtä paljon kuin valkohäntäpeurojakin. Kanta räjähti, kun kaatoluvista luovuttiin kokonaan viitisen vuotta sitten, Osmo Luotonen tietää.

Itse metsästysseura Pyhämaan Sisuun kuuluvan Luotosen mukaan niin 13.8. aloitettu kyyhkysen metsästyskausi on saatu käyntiin ongelmitta, kuten myös 20.8. avattu vesilintujen metsästys.

– Lintuja aktiivisesti metsästävät ovat kertoneet, että kyyhkysiä on ehkä hivenen vähemmän kuin viime vuonna, mutta vastaavasti vesilintujen kannat näyttävät paremmilta. Lisääntymään päin on myös rusakkojen määrä. Tähän suurin syy lienee siinä, että metsästäjillä on ihan riittävästi urakkaa peurojen ja kauriiden kanssa, kertoo Luotonen.

Kalannin seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja paljastaa vielä, että yhdistyksen alueella on yksi susipari ja sen lisäksi satunnaisemmin vielä omaa reviiriään etsivä nuoria uroksia.

Karhusta on saatu kesällä puolestaan havainto Kalannissa, Uudessakaupungissa ja Pyhärannassa, mutta mitä ilmeisimmin vaeltava yksilö on jo siirtynyt pohjoisempaan suuntaan.

– Mynämäessä vaikuttaa melko runsas villisikapopulaatio, mutta meidän alueellamme niitä on yllättävänkin vähän. Riistakameraan kuviin sikoja kuitenkin aika-ajoin saattaa ilmestyä, listaa Osmo Luotonen.