Pieni palouutinen, suuret seuraukset

0
Lauri Ikonen odottaa hotellissa rauhallisena kotiin pääsyä vajaan kuukauden tulipaloevakkoajan jälkeen.

Uudenkaupungin Sanomatkin uutisoi lyhyesti elokuun alussa Männäistentiellä tapahtuneesta tulipalosta, jossa tuhoutui kerrostalon yksi huoneisto.

Tapaus on jälleen yksi esimerkki siitä, että pienen uutisen taustalla seuraukset saattavat olla suuret.

Tuhoutuneen asunnon yläpuolella asunut Lauri Ikonen joutui jättämään kotinsa jo samana yönä ja parin päivän päästä hän joutui viikoksi sairaalaan ja sen jälkeen hän on ollut evakossa hotellissa kohta kolme viikkoa.

– Kaikki on mennyt hyvin. Minulla on Karjalan poikana kokemusta evakosta ennestään ja hotelliasuminenkin tuli kymmenillä matkoilla tutuksi, kohta 91 vuotta täyttävä Lauri sanoo rauhallisesti.

Lauri Ikonen heräsi elokuun neljännen päivän vastaisena yönä vähän puoli yhden jälkeen palovaroittimen hälytykseen. Hän tunsi savun hajua ja kun hän kurkisti käytävään, se oli sakeanaan savua. Lauri soitti välittömästi hälytysnumeroon ja pian alkoi tapahtua.

– Männäistentie oli kohta yhtenä valomerenä, kun hälytysajoneuvojen valot vilkkuivat. Paikalla oli paljon paloautoja, useita ambulansseja, poliisi ja lisäksi helikopteri pörräsi yläpuolella, hän kertoo yön tapahtumista.

Koko rappukäytävä oli täynnä savua, sillä alakerran palohuoneiston ovi oli jätetty auki. Pahimmillaan liekitkin löivät alakerran rikkoutuneista ikkunoista hänen asuntonsa parvekkeelle saakka.

Hänet ohjattiin ambulanssiin perusteellisiin tutkimuksiin.

– Olin saanut savua keuhkoihin, mutta muuten olin kunnossa. Minulle sanottiin, etten voi mennä kotiin, vaan yöpaikka on etsittävä muualta. Onneksi se löytyi tyttären luota, Lauri kertoo.

Hänellä oli pari päivää myöhemmin ennalta varattu vastaanottoaika ”vuositarkastusta” varten terveyskeskuksessa. Silloin otettiin muun muassa sydänfilmi.

– Päästyäni majapaikkaani lääkäri soitti ja sanoi, että pitäisi tulla pian takaisin. ”Teille on tulossa sydäninfarkti”, hän sanoi. Tein niin ja lopulta olin sairaalassa viisi päivää. Vahva käsitys on, että sydänoireet olivat tulipalon seurausta, Lauri kertoo.

Myös toinen talon asukas joutui muutamaksi päiväksi sairaalaan.

Sairaalasta Lauri siirtyi hotelli Aquariukseen, jossa hän on majaillut nyt kolme viikkoa.

– En ole käynyt kotona kertaakaan tällä välillä. Asunto on nyt pesty lattiasta kattoon ja kaikki tekstiilit ovat käyneet pesulassa. Tärkeät taulutkin on saatu puhdistetuiksi. Savun hajua on kuulemma vieläkin ja parveke on niin pahasti vaurioitunut, että se on käyttökiellossa, hän kertoo rauhallisesti.

Rauhallisuuden selitys on ainakin osittain se, että Lauri Ikosella on kokemusta evakossa olemisesta.

– Lähdimme kaksi kuukautta ennen talvisotaa kotoa Vammelsuun kylästä ja matka vei neljän kunnan kautta Uuteenkaupunkiin, jonne saavuimme vajaat kaksi vuotta myöhemmin. Muuttoja oli matkalla monta, hän muistelee.

Hotellielämäkään ei ole hänelle vierasta, sillä Lauri ehti käydä matkoillaan 44 maassa ja välillä perillä oltiin puoli vuotta.

Maanantaina odottaa kuitenkin vihdoin paluu kotiin.

Pelastuslaitoksesta kerrottiin, että kerrostalopalo on aina vakava asia, ammattitermeillä vähintään keskisuuri rakennuspalo. Paikalle lähtee silloin yleensä ainakin viisi yksikköä eli sammutusautojen lisäksi tikas- ja säiliöauto. Männäistentien tulipalossa paikalla oli seitsemän pelastuslaitoksen yksikköä.

Poliisi tutkii palon syttymissyytä ja esitutkinta on edelleen kesken, sillä paikalta on otettu laboratorionäytteitä ja niiden tuloksia ei ole vielä saatu. Parhaimmillaan esitutkinta voi valmistua noin kuukauden kuluessa, ellei tarvita lisätutkimuksia.

Tällä hetkellä esitutkintaa tehdään nimikkeellä törkeä tuhotyö, mutta sekin voi vielä muuttua. Tällainen kerrostalopalo on joka tapauksessa aina vakava tapaus, poliisi korostaa.

Matti Jussila