Oman aikansa nuoret pop-jumalat Jussi Rainio ja Rami Alanko lauloivat 1990-luvun alussa esikoislevyllään polusta, joka ei vie mihinkään. Tänään, liki 30 vuotta myöhemmin, samasta aiheesta laulavat herrat Jukitsu Hyytiä ja Jape Ylinikka sillä erolla, että heidän polkunsa vie mihin vaan – pitäisi viedä ainakin suoratoistomaailman maineeseen.

– Ainakaan tällä tietoa perinteistä levyä ei tule, vaan Polku pistetään suoraan Spotifyn ihmeelliseen virtuaalivaltakuntaan, Hyytiä argumentoi.

– Jussin otimme mukaan, jotta vahvan maalaisvirityksen sisältävä Polku saisi Neon 2 -kokoluokan siunauksen, perustelee isopoika yleisen konsultaation antajaksi ja kaffenkeittäjäksi itseään kutsuvan Rainion läsnäoloa.

– Jukitsu ja Jasseri uskoivat, kun sanoin, että hyvässä biisissä on mukana vähän Kenttiä, luonnehtii Rainio kuulemaansa.

Polku ilmestyy kuunneltavaksi Spotifyssa huomenna keskiviikkona.

Hyytiä ja Ylinikka ynnäävät sormia ja vähän varpaitakin käyttäen tunteneensa toisensa jo hyvinkin neljännesvuosisadan ajan. Polkuaan joskus Dinturistissa yhdessä musisoineet vanhan liiton miehet hinkkasivat yksissä tuumin lopulta kolmisen vuotta, kunnes sen masterversio saatiin ulos Minerva Papin Waudiosta.

– Kun näin Jukitsun rustaaman tekstin, otin heti kitaran ja aloin työstää. Demo äänitettiin Happoradion Mika Haapasalon studiolla ja Mika itse toimii myös tuottajana, tänä päivänä Tampereella ja Spotify-sensaatioksi Killing Time -kappaleellaan nousseessa Doom Unit -orkesterissa vaikuttava Ylinikka taustoittaa.

Hyytiä on toisen sukupolven Polun sanoittaja ja laulaja, Ylinikka säveltäjä, taustalaulaja ja tarpeen mukaan joko rumpua, bassoa, kitaraa tai kahvikuppia soittava multitalentti.

– Jos joku haluaa, niin meitä voi Japen kanssa kutsua osin jo entistenkin harrastusten mukaan Iso Hoon ja Pikku Jiin Laatta Duoksi. Jussi ja minä muodostamme sen sijaan laulu- ja soitinyhtye The Venery Brothersin, paljastaa Hyytiä.

– Jukitsu on uhannut lähteä ensi kesänä Nopperlan Natural High Healing -eläntapafestareille taiteilijanimellä Haapaniemen Buddha eli kavereiden kesken pelkkä Jäykkä H, julkituo puolestaan Rainio tässä tapauksessa suuren salaisuuden.
Entä, onko Polulle tulossa jatkoa. Lähi-itään viittaavan habituksensa mukaan Jasseriksi eräänkin Arafatin mukaan kutsutun Ylinikan mukaan on.

– Pari ajatusta on jo mielessä ja seuraavaksi pistetään iso runosuoni sykkimään. Erona entiseen elämäämme on, että se tapahtuu ilman juovutusjuomia, hän lupaa.

– Siinäkin on eroa entiseen, että nyt edetään ajan hengen mukaan biisi kerrallaan, Ylinikka jatkaa ja herrat Rainio sekä Hyytiä nyökkäilevät hyväksyvästi vieressä kuin auton takaikkunalla päätään iloisesti heiluttava koristekoira ikään.

Asko Tanhuanpää