Pyhämaasta Pöllölaaksoon – ja vähän muuallekin

0
Mira Aalto viettää aina kesälomat kotiseudullaan. Lomailuun kuuluu myös Pyhämaan Pirtin apulaisena hääriminen.

Pyhämaasta kotoisin oleva kampaaja ja maskeeraaja Mira Aalto , 45, on tehnyt yrittäjänä töitä pääkaupunkiseuduilla monissa televisiotuotannoissa jo 21 vuotta. Lisäksi hänen maskeeraajan, meikkaajan ja kampaajan taitojaan on tarvittu elokuvan puolella ja joskus teattereissakin.

Aalto kertoo päättäneensä 17-vuotiaana, että hänestä tulee maskeeraaja.

– Sitä ennen minusta piti tulla vaatesuunnittelija. Vaihdoin sitten parturi-kampaajakouluun. Maskeeraajakoulu oli yksityinen ja minun piti välillä tienata rahaa, joten olin töissä Eldorilla ja Valmetilla. Jossain vaiheessa isä vissiin tajusi, että olen tosissani ja maksoi koulutuksesta puolet, Aalto juttelee.

Matka vei pääkaupunkiin. Sinne Aalto muutti joulukuussa 1999.

– Alussa en ollut varma, onko se juuri televisio, missä haluaisin työskennellä. Helsingissä on kuitenkin parhaat mahdollisuudet tehdä tämän alan töitä.

Aallolle kävi omien sanojensa mukaan älytön munkki, kun oli maskeeraajakoulussa ainoa, jolla oli myös kampaajankoulutus.

– Opettajat alkoivat käyttää minua avustajana, kun piti alkaa osata tehdä hiuksiakin.

Sitten Mira Aallon nimi alkoi näkyä eri ohjelmien lopputeksteissä.

– Viisi ensimmäistä vuotta tein Putousta. Jyrkistähän aloitin urani, Joonas Hytönen Show oli myös niitä ensimmäisiä. Lisäksi on ollut teattereita, musikaaleja, kuten Marco Bjurströmin ohjaamat Grease, Hair ja Saturday Night Fever, Aalto luettelee.

TV on vienyt kuitenkin eniten mennessään. Sittemmin listaan on lisätty Posse, Pitääkö olla huolissaan, Suurmestari, Stadi vastaan lande, Haluatko miljönääriksi, Meidän tarina, Kingi, Kymppitonni, Saturday Night Live, Idols, Talent ja niin edelleen.

– Televisiossa on tosi kivaa porukkaa. Ehkä ne ovat samanhenkisiä enemmän. Leffapuolella on ehkä hieman hierarkisempi meininki.

Aalto kertoo, että television puolella homma on paljon nopeampaa ja vaativampaa. Leffoissa suurin homma on vahtia klaffia.

– Eli katsot, että jakaus tai poninhäntä on samassa kohdassa. Jollei siinä ole maskillisesti mitään wow-meikkejä tai vanhennusta tai haavoja ja ruhjeita tai jotain sellaista, mitä saat tehdä, se on aika tylsää ja puuduttavaa, Aalto täsmentää.

Pystyykö Mira Aalto ihan normaalisti katsomaan telkkaria, vai hakeeko ammattilaisen silmä yksityiskohtia ja virheitä?

– Minulla ei ollut vuoteen edes antennia, joten en katsonut televisiota. Ja sitten, kun suurin osa ohjelmista, joista tykkään, ovat sellaisia että olen itse ollut tekemässä, minä tiedän jo, miten ne menevät. Suorina lähetettyjä ohjelmia katson joskun jälkeenpäin, koska silloin et siellä ehdi huomata, miltä se näyttää.

TV-maailman ulkopuolellakin töitä riittää, sillä Mira Aallolla on Hiusateljee Winter & Aalto Oy yhdessä Tiina Winterin kanssa Helsingin Viipurinkadulla. Se tuo maahan muun muassa tupsuripsiä, peruukkeja ja aitohiusperuukkeja.

– Iso osa asikkaista sairastaa eriasteista hiustenlähtöä. Kaljuuntuvat miehet ottavat taas tupeita, kertoo Aalto.

Myös Aallon siskontyttö Lisa Ahjokivi on ajautunut samalle alalla.

– Hän on ollut minun avustajana. Nyt hän tekee We Will Rock You -musikaalia tuolla ja kokeilee siipiään.