Sananvapauskupla

0

Tämän lehden pääkirjoitus 10.8 oli otsikoitu ” Omasta kuplasta ulos ”. Ensin ajattelin kirjoittajan hankkineen Kupla-Volkkarin ja kertovansa kuinka siitä tullaan ulos. Kahva risaa, astinlauta tippuu asvaltille tai jotain.

Kirjoitus käsitteli kuitenkin sananvapautta. Uudenkaupungin Sanomat ei ole paras puhuja tästä aiheesta. Lehden tekstaillaan-palsta on tämän osoittanut. Vuosien varrella lukuisat palstalle laittamani tekstit ovat jätetty julkaisematta. Kuitenkin monet on sitten julkaistu, kun olen soittanut toimitukseen. Viestit ovat siis olleet julkaisukelpoisia, mutta eivät ole sopineet toimittajan maailmankuvaan.

Jokainen asioita seuraava on huomannut kuinka suomalaisten sananvapautta on viime vuosina rajoitettu. Sosiaalisessa mediassa saa puhua vain kivoja juttuja. Kuka olisi joskus uskonut poliisin vahtivan kansalaisten mielipiteitä?

Tämä lehti sallii myös nimettömien kirjoittelijoiden osoittaa tekstiä nimellisille henkilöille. Se on raukkamaista. Jokaisen kuuluu saada tietää kuka häntä kritisoi. Sananvapauden kupla on kylmempi kuin vanha Volkswagen Kupla.

Tekstaillaan-palsta tarjoaa hauskaa viihdettä. Se on sananvapauden kukka. Pieniä ovat ihmisten murheet. Jossain päin maailmaa voitaisiin tekstailla: – Mistä saisimme vettä ja ruokaa?

Kuten viittaamassani pääkirjoituksessa kerrottiin: ”Sananvapaus on kaikille kuuluva perusoikeus ja demokraattisen oikeusvaltion perusta”. Siihen on uskominen ennen kuin vaikkapa rehellisiin poliitikkoihin sekä puolueettomaan mediaan. Veivataan kuplan ikkuna takaisin kiinni.

Pasi Huttunen

Uusikaupunki