Sininen on sitruunaa kirpeämpi on taiteilijan tyylinmuutoksen tulos

0
Sininen on sitruunaa kirpeämpi- maalaus valmistui näyttelyn teoksista ensimmäisenä. Levanen pohjusti sen akryyliväreillä.

Uusikaupunki

Runonkulman galleriassa avattiin keskiviikkona gallerian omistajan, Mervi Levasen , Sininen on sitruunaa kirpeämpi -näyttely. Levanen pitää oman näyttelyn joka toinen vuosi, ja öljyvärimaalauksista koostuva Sininen on sitruunaa kirpeämpi on hänen neljäntensä. Nyt esillä olevat työt ovat valmistuneet edeltävän vuoden aikana.

– Ajattelen aina, että pitäisi lähteä muuallekin pitämään näyttelyä, mutta kun on oma galleria, näyttelyn järjestäminen täällä on niin helppoa, ettei tule lähdettyä, Levanen naurahtaa.

Levanen on vuosien varrella tehnyt taidetta useilla eri tekniikoilla. Viime vuosina hän on suosinut erityisesti keramiikkaa ja valokuvausta. Levanen toimii kuvataiteen opettajana Pohitullin yläkoulussa, jossa hän käyttää useimpia tekniikoita jo työssään. Öljyväreillä Levanen sanoo kuitenkin maalanneensa viimeksi opiskeluaikoinaan.

– Öljyvärejä on ollut tosi miellyttävä käyttää, Levanen sanoo.

Levanen käyttää näyttelyn teoksissa aiempaa voimakkaampia värejä. Hänen maalaustapansa oli spontaani ja suunnittelematon.

– Osan tauluista maalasin uudestaan melkein kokonaan, Levanen myöntää.

– Viimeistelin töitä vielä lauantaina, hän lisää naurahtaen.

Levasta kiehtoo valokuviin jäävät epätarkkuudet. Se näkyy myös näyttelyn nimikkoteoksessa, joka pohjautuu luontokuvaan. Levanen hahmotteli Sininen on sitruunaa kirpeämpi -maalaukseen valokuvasta tutun muodon, joka toistuu myös näyttelyn muissa töissä.

Maalaukset Levanen teki pääosin canvaspohjalle, ja kahta työtä lukuunottamatta ne on maalattu kokonaan öljyväreillä.

– Kaksi työtä pohjustin akryyliväreillä. Ja pienissä töissä kokeilin vaneripohjan käyttöä, Levanen kertoo.

Taiteentekijänä Levanen kertoo olevansa yleensä harkitsevainen ja pikkutarkka. Tällä kertaa hän muutti tyyliään ja maalasi paitsi isompia töitä, myös ronskimmalla otteella.

– Olen maalatessani pikkutarkka nypertäjä. Haluan siitä työtavasta irti, Levanen sanoo.

Nopeasti maalattu Helle kerää viimeisen hehkunsa ennen syksyä -teos on yksi Levasen omista suosikeista näyttelyssä.

– Siinä maltoin olla suunnittelematta sommitelmaa ennakkoon, Levanen toteaa tyytyväisenä.

Levanen on nimennyt näyttelyn työt runojen nimien ja pätkien mukaan. Ne valikoituivat niiden tunnelman ja aiheeseen sopivuuden perusteella. Levanen toivoo, etteivät nimet ohjaa liikaa kuvan luentaa.

– En halua korostaa taulujen nimiä. Jokainen tulkitsee maalauksia omalla tavallaan, Levanen painottaa.

Levanen kertoo, että galleriassa on riittänyt kävijöitä myös koronan aikana. Teoksia on mennyt kaupaksi ja taidelainaamonkin töille on ollut kysyntää.

– Huomaa, että koronan aikana ollaan vietetty paljon aikaa kotona. Kotia katsotaan eri lailla kuin aiemmin, Levanen summaa.

Sininen on sitruunaa kirpeämpi -näyttely Runonkulman galleriassa 25.8.–25.9.2021