Suomen soturit

0

Ennen sanottiin, ettei ole maailmassa sellaista sotaa, jossa ei olisi mukana ainakin yksi suomalainen. Joissakin tapauksissa heitä oli molemmilla puolilla, kuten Espanjan sisällissodassa. Eikä Ranskan Muukalaislegioona olisi ollut mitään ilman suomalaisia!

Nämä omatoimisesti sotiin osallistuneet eivät kuitenkaan aiheuttaneet Suomen valtiolle vihollisuuksia. Rauhanturvajoukkoihin osallistuminenkaan ei liene Suomelle vihollisia tuonut, siinähän on toimittu puolueettomuuden hengessä. Toisin on Afganistanissa, jossa suomalaisjoukot ovat Suomen valtion lähettäminä olleet Yhdysvaltojen joukkojen mukana sotimassa osapuolena sisällissodassa.

Tästä syystä on Suomella toisen osapuolen taholta vihollismaan leima. Suomen Puolustusvoimien ei ole tarkoituksenmukaista sekaantua vieraiden valtioiden välisiin sotiin, suurvallathan eivät legitimiteettiä tarvitse, kun on voimaa takana, pienen valtion olisi syytä tyytyä diplomatian keinoihin ja niissähän Suomi onkin vahvuutensa osoittanut.

Toivotaan, ettei Suomi tämän sotaseikkailun johdosta joudu terrorismin kohteeksi tai terroristijärjestön sivutoimipisteeksi, kuten oli vähällä käydä Jasser Arafatin aikaan.

Kriisinhallintaveteraani Valdemar Takaperko