Tiede, politiikka ja kulttuuri kohtaavat

0

Luvut 1323, 1721 ja 1809 esiintyvät tasaiseen tahtiin tietokilpailuissa. Muutama tärkeä vuosiluku mahtuu Pähkinäsaaren ja Uudenkaupungin rauhojen väliinkin, mutta ainakin nämä ovat painuneet monille mieliin peruskoulun historian tunneilta. Kolmas merkittävä vuosiluku liittyy Haminan rauhaan, jolloin Ruotsi luovutti suomalaiset lääninsä Venäjälle.

Uudenkaupungin rauhansopimus allekirjoitettiin 30. elokuuta 1721 torille rakennetussa neuvottelutalossa. Ruotsin suurvalta-aika päättyi tuohon päivämäärään.

Kolme sataa vuotta myöhemmin maailma näyttää kovin erilaiselta. Ennen rauhaa Uudessakaupungissa oli pahimmillaan noin 10 000 venäläistä sotilasta. Pahasti kärsinyt kaupunki oli ympäröity estein ja aidoin. Nyt hampurilaisravintolan ikkunasta voi seurata rauhallista torielämää.

Rauhankuukauden oli tarkoitus huipentua venetsialaisviikonloppuna tapahtumaan, jossa olisi päässyt kurkistamaan 1700-luvun alun elämään. Sääli, että koronapandemian vuoksi tapahtumaa ei järjestetä ainakaan vielä.

Kolmas Rauhan Symposium alkoi eilen mielenkiintoisilla luennoilla. Seurakuntakeskuksessa pohdittiin voiko taiteen avulla luoda rauhaa. Tänään puolestaan leikitään ajatuksella, miltä Suomi näyttäisi, jos se olisi yhä ruotsalainen tai toisaalta kuuluisi yhä Venäjään.

Rauhasta puhuttaessa mieleen tulee usein sota, joka päättyy rauhaan. Kauniista ajatuksesta huolimatta rauha ei yleensä ole tasavertainen. ”Historiaa kirjoitetaan voitettujen verellä”, lauloi ylöjärveläinen punkyhtye Abduktio taannoin.

Rauhan Symposiumin idean takana on itävaltainen sovelletun tilastotieteen professori Wolfgang Lutz, joka muistuttaa, että ”meillä ei voi olla kestävää rauhaa, jos joudumme taistelemaan esimerkiksi puhtaasta vedestä”. Lutz sanoo, että turvallisuus on yhteiskunnan kehittymisen edellytys ja rauhaa ylläpitämään tarvitaan koulutusta ja rakenteita.

Rauhan Symposiumin keskiössä ovatkin tiede, politiikka ja kulttuuri, joita kaikkia tarvitaan. Suomessa ainutlaatuinen tapahtuma tuo tällä viikolla eri alojen asiantuntijoita kaupunkiin. Luennoille on vapaa pääsy, mutta koronapandemian keskellä on hyvä, että tapahtumaa voi seurata myös Uudenkaupungin kaupungin Youtube-kanavalta.

Risto-Matti Kärki