Toisen asteen koulutus muuttuu maksuttomaksi

0
Toisen asteen maksuttomuuden myötä lukiossa otetaan yhä enemmän käyttöön sähköisiä aineistoja jolloin perinteisiä painettuja kirjoja ei enää tarvita.

Novidan käytävillä kirjalaatikkopinot ja muita oppimateriaaleja sisältävät rullakot odottavat jo uusia lukiolaisia ja ammattiin opiskelevia. Näin koska myös Uudenkaupungin lukio toimii seuraavat vuodet Novidan katon alla. Oppilaitosten materiaalihankinnat kertovat konkreettisesti syksyn suuresta uudistuksesta. Tänä syksynä opintonsa aloittaville nuorille toisen asteen koulutus on maksutonta.

Novidan apulaisrehtori Juha Jokinen ja Uudenkaupungin lukion rehtori Esa Pirkola suhtautuvat muutokseen tyynesti.

– Jo aiemmin toisen asteen opiskelijat ovat saaneet ilmaisen opetuksen ja ruokailun. Meillä Novidassa myös tietyt opiskelijoille välttämättömät turvavarusteet, kuten turvajalkineet, ovat olleet opiskelijoille maksuttomia, muistutti Juha Jokinen.

– Novidan osalta suurin muutos on se, että nyt myös kaikki oppimateriaalit, työvälineet ja -vaatteet ovat uusille opiskelijoille ilmaisia.

– Oppilaitoksen kustannuksia tämä luonnollisesti kasvattaa, mutta osa oppimateriaaleista on mahdollista kierrättää seuraaville opiskelijaryhmille, mikä jatkossa hieman pienentää rahoitustarvetta, selvitti Jokinen.

Lukion osalta maksuttomuuteen siirtyminen tarkoittaa oppimateriaalihankintojen lisäksi myös sitä että,jokainen uusi opiskelija saa käyttöönsä kannettavan tietokoneen.

– Nykymuotoinen lukio-opiskelu ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset vaatiivat se että kaikilla opiskelijoilla on oma henkilökohtainen tietokone. Tämä on tietysti lukioille melkoinen uusi menoerä, selvitti Esa Pirkola.

Ensi viikolla opintonsa aloittaville lukiolaisille on Uudenkaupungin kaupunki hankkinut suorituskykyiset leasing-tietokoneet. Se, mitä koneille tapahtuu opintojen päätyttyä, on vielä avoinna.

– Mahdollisesti opiskelija voi lunastaa koneen halutessaan omakseen tai sitten nämä kannettavat tietokoneet kierrätetään muuhun käyttöön, arveli Pirkola.

Samalla painetut oppikirjat saavat tehdä tilaa sähköisille oppimateriaaleille.

– Tähän myös kustantajat kannustavat omalla hinnoittelullaan. Ja ovathan digikirjat siinä mielessä helppoja, että niitä ei tarvitse kerätä pois ja kierrättää eteenpäin, lisäsi Pirkola.

Novidassa ei kaikille opiskelijoille hankita omia tietokoneita, vaan käytössä on alakohtaiset läppärikaapit, joista tietokoneet otetaan käyttöön tarvittaessa. Kaksoitutkinnon suorittajat saavat kuitenkin henkilökohtaiset tietokoneet käyttöönsä samoin kuin lukiossa..

– Meillä opiskelu on käytännönläheistä, eikä omille tietokoneille ole siksi tarvetta, totesi Jokinen.

Rehtoreiden mukaan materiaalihankinnat ovat sujuneet jouhevasti ja suunnitelmien mukaan. Toisen asteen koulutuksen muuttuminen maksuttomaksi merkitsee kuitenkin myös sitä että oppivelvollisuusikä nousee 18 ikävuoteeen.

– Tässä myös oppilaitosten velvollisuus kasvaa. Meidän tulee toimia niin että saamme kiinni ja takaisin kyytiin kaikki pudokkaat, totesivat rehtorit Juha Jokinen ja Esa Pirkola.

Tämä vaatii rehtoreiden mukaan oppilashuollon ja muiden tukitoimien edelleen kehittämistä ja yhteistyötä yli hallintorajojen.

– Se että kaupungin molemmat toisen asteen oppilaitokset toimivat nyt saman katon alla on asialle ehdottomasti eduksi, rehtorit korostivat.

Fakta

Toisen asteen koulutus on oppivelvolliselle maksuton sen kalenterivuodenloppuun saakka jolloin opiskelija täyttää 20.

Oikeutta maksuttomuuteen ei ole jos opiskelija ei enää ole oppivelvollisuusiässä, tai opiskelija on jo suorittanut lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon tai vastaavat ulkomaiset opinnot

Maksutonta on päivittäinen opetus, ruokailu, oppimateriaalit, työvälineet, työasut, työaineet

Maksuttomia ovat myös yli 7 kilometrin pituiset koulumatkat.